Priveşte în jur!

   Sfaturile bune au o valoare extraordinară în societatea contemporană, dar acestea reprezintă doar finalitatea unei bine definite experienţe proprii: întâi de toate trebuie să fim un exemplu pentru cei din jur pentru ca mai apoi să putem deveni o voce puternică, a cărei importanţă să poată fi verificată prin eficacitatea ei.

 Atunci când oferim un sfat trebuie ca deja să-l fi înţeles şi să-l fi aplicat noi, obţinând un rezultat pozitiv.

Pentru a continua, trebuie să menţionez anumite aspecte care sunt de multe ori neglijate:

Un sfat pe care-l oferi, în primul rând te caracterizează.

De exemplu, nu poţi oferi cuiva o telecomandă stricată pentru a porni televizorul. Ai dovedi superficialitate dacă ai face un astfel de gest, luând în considerare doar faptul că oferi o telecomandă şi nu şi faptul că aceasta este stricată. Nu telecomanda în sine este importantă, ci utilitatea ei.

Credeţi sau nu, un sfat poate fi privit ca o telecomandă. Aceasta poate ajuta la funcţionarea televizorului, dar dacă este stricată, este inutilă.

Cu alte cuvinte, un sfat ‘gol’, fără un conţinut practic, în cel mai „fericit” caz nu ajută la nimic, dar uneori poate deasemenea să facă ravagii.

Un sfat pe care-l oferi este ca un cadou.

 Dacă te respecţi şi îi respecţi pe cei din jur, vei oferi ce ai mai bun.

 La fel cum spuneam mai sus, un sfat bun trebuie să fie util şi uşor de aplicat. Pe cât este posibil trebuie să te asiguri că ceea ce oferi cuiva se potriveşte nevoilor acestuia.

Un sfat oferit este o responsabilitate în plus.

 De multe ori atunci când oferi un sfat eşti responsabil într-o oarecare măsură pentru reuşita/nereuşita celui care te-a ascultat. Da, eşti responsabil, măcar din punct de vedere moral.

 Şi nu în ultimul rând,

Un sfat bun este o binecuvântare.

Este nemaipomenit atunci când poţi să ajuţi cu adevărat. Simţi că ai oferit o parte din tine, iar acea bucăţică din ceea ce eşti a folosit cuiva. Ai trecut de faza în care te simţeai confortabil doar în proximitatea zonei tale de acţiune, ai ales să te raportezi responsabil la cei din jur şi să-i ajuţi dezinteresat.

Te-ai detaşat parţial de lumea imaginară a viselor 3D în care trăieşti o realitatea perfectă, ai coborât pentru o clipă de pe „treapta lui Mercur” unde aspiri către infinit şi te-ai atins de o lume cenuşie a problemelor fără sfârşit din care faci şi tu parte, alegând să o înseninezi, măcar cu un sfat bun.

 Poate uneori nu ne dăm seama cât de influenţi putem fi şi renunţăm la a acţiona, dar numai atunci când luăm o iniţiativă, cu adevărat începem trăim.

 Aşa , privim îndelung în jurul nostru şi nu doar aruncăm ocheade timide, pentru numai atunci când vom fi gata ne concentrăm şi pe ceea ce ne înconjoară vom putea fi de folos şi altcuiva decât sinelui.

Reclame

57 de gânduri despre “Priveşte în jur!

 1. Hey…minunate secventele cu Stallion- e un film care mi-a placut enorm.

  De obicei se spune ca e nevoie sa te poti apara pe tine ca sa fii capabil sa protejezi pe cel care iti este draga. Si numai daca esti in stare sa protejezi pe cel iubit poti considera ca esti suficient de capabil sa ajuti pe altii. E adevarat

 2. @Gabriela
  Nu prea sunt de acord cu tine si am sa-ti spun de ce. Cel care da un sfat nu face nimic altceva decat sa dea un sfat. Stii cum se spune: sfaturile, sa le auzi, nu te costa nimic. Insa cel care asculta sfatul trebuie sa-l filtreze, ca sa zic asa, prin propria sa ratiune, prin propria sa minte. Pentru ca el, cel care asculta sfatul, este cel care decide daca sfatul respectiv e bun sau nu. Se poate intampla ca un sfat sa fie prost nu din cauza relei vointe a celui care da sfatul. S-ar putea, spre exemplu, ca acesta sa nu inteleaga bine problema sau sa i se para ca o intelege bine. Asa cum un sfat poate sa fie cat se poate de bun, numai ca cel care il primeste sa-l aplice si sa actioneze gresit. De aceea orice sfat pe care il asculti, pana sa-l primesti, trebuie filtrat prin mintea ta proprie. Si mintea ta sa decida daca sfatul respectiv ti se potriveste, daca e bun de urmat pentru tine sau nu, sau daca e bun macar in parte, daca nu in totalitatea lui. Altminteri decide mintea altuia si actionezi dupa mintea altuia. Dar, iarasi, depinde de tine daca ai hotarat sa fie asa, sau nu. De aceea e bine ca omul sa-si perfectioneze intelectul.

  Sa presupunem ca o prietena iti da un sfat. Asta nu inseamna sa si faci dupa cum zice ea. Dar daca tu insati, gandindu-te la sfat, ai ajuns la concluzia ca ea a spus bine, de ce n-ai face? Dar asta nu inseamna ca daca ea iti da un sfat, tu, imediat, sa faci dupa cum iti spune ea. Mai intai gandesti si vezi daca sfatul respectiv e bun sau nu. Si cred ca e bine ca in anumite probleme sa te consulti si cu alti oameni, cu mai multi, sa vezi si ei ce parere au. Ca sa-ti poti tu insati face o imagine mai buna asupra problemei si eventualelor modalitati de rezolvare.

  Sau, daca vrei, imagineaza-ti mintea ca pe un imparat. Un imparat ce face? El decide, nu decid supusii lui in locul sau. Ei, mintea e un imparat peste supusii sai, care sunt gandurile. Si mintea decide care ganduri sunt bune sau nu, care sunt utile, care trebuie luate in seama. Cand un supus aduce mari servicii imparatiei, atunci imparatul il inalta in rang si-i da demnitati mari. Asa si mintea, cand vede ca un gand e bun si util, il inalta in rang si-i da intaietate inaintea altor supusi, adica inaintea altor ganduri. Iar daca mintea se perfectioneaza dobandind intelepciune, atunci si imparatia devine mai puternica! 🙂

 3. Mi-a placut articolul. 🙂

  Dar, din experienta proprie, nu am studiu care sa dovedeasca :)), am observat ca oameniilor nu le prea place sa le dai sfaturi decat atunci cand ti-o cer ei.

 4. A da un sfat, nu inseamna intotdeauna o tendinta neexprimata de…manipulare. Un sfat bun este o mana intinsa prieteneste. Simti lucrul acesta in mana intinsa, te destinzi din crisparea circumspectiei si te bucuri de faptul ca inca ai pret in ochii cuiva, ca iti este apreciata valoarea. Manifestarea de reciprocitate pentru sfatul de calitate primit se manifesta prin aceeasi apreciere si din partea ta.

  Orgoliul si autosuficienta de multe ori ne transforma in competitori ratati in maratonul invingatorilor. Spiritul mercantil bazat pe obsesia: „imi iese ceva din afacerea aceasta ?” ne fac de multe ori sa ni-i pierdem, uneori pentru totdeauna, pe cei mai buni prieteni.
  Sloganul american „Acordarea de sfaturi este gratuita; primirea de sfaturi insa, se…plateste cu cinci $ pe ora…” nu este intotdeauna perfect valabil in reconstituirea unei relatii, nu este intotdeauna cheia succesului,garantia acestuia !

  Inteleptul Solomn, are o celebra culegere de pilde si sfaturi, compilate toate in doua dintre cartile sale : Cartea Proverbelor (pildelor) si Cartea Eclesiastului.
  Iata ce spune el in preambulul cartii Proverbelor:
  „Proverbele lui Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel, pentru cunoasterea intelepciunii si invataturii, pentru INTELEGEREA CUVINTELOR MINTII; pentru CAPATAREA INVATATURILOR DE BUN SIMT, DE DREPTATE, DE JUDECATA SI NEPARTINIRE; ca sa dea celor neincercati AGERIME DE MINTE, tanarului CUNOSTINTA SI CHIBZUINTA, – sa asculte insa si inteleptul si ISI VA MARI STIINTA si cel priceput ISI VA CAPATA ISCUSINTA – PENTRU PRINDEREA INTELESULUI UNEI PILDE SAU A UNUI CUVANT ADANC, INTELESUL CUVINTELOR INTELEPTILOR SI AL CUVINTELOR LOR CU TALC.
  FRICA DE DOMNUL ESTE INCEPUTUL STIINTEI; DAR NEBUNII NESOCOTESC INTELEPCIUNEA SI INVATATURA !” (Proverbele lui Solomon cap. 1:1-7)

  CE PEDAGOGIE MINUNATA ! CE ANALIZA PSIHOLOGICA ADANCA SI DETERMINANTA DE NOI INCEPUTURI !

  Iata aici un trailer despre un film care se bazeaza pe aprecierea unui sfat intelept:

  Si inca ceva uimitor despre covarsitoarea responsabilitate a unui sfat intelept…

 5. Va invit sa urmariti aici un alt fel de…curajos care da sfaturi intelepte altora, prin insasi…”imperfectiunile” sale !

  • Este un sfat bun si iti multumesc pentru el.
   Mi-as dori sa pot raspunde la timp si tututuror celor care cu drag, sacrificand poate putin din timpul lor, isi scriu gandurile pe blogul meu.
   Sper, cunoscandu-mi deja parte din sufletul meu, sa ma intelegeti si sa nu va suparati pe mine cand nu raspund imediat.
   Citesc tot ceea ce-mi scrieti.
   Nu-mi inchipuiam ca timpul se comprima si mai mult in studentie. 🙂

 6. Gabriela Elena,
  Frumoasa domnisoara !
  Ingaduie-mi sa ma adresez tie intr-o maniera „cavalereasca” si sa trag nadejde ca, intr-un final de postare, dupa ce se vor „sedimenta” coment-urile, sa apreciezi cu masura potrivita umila mea „contributie” suplimentara pe blogul tau, cu privire la subiectul postat de tine, atat de…”soft & silky” (asta arata ca ai „stofa” de psiholog de elita !), comentariu de referinta si probabil, generator de noi idei si de viitor. Primeste deci, modesta mea contributie si totodata iti multumesc de bunavointa si seninatatea cu care m-ai gazduit pe…”terasa” blogului tau !

  CUM POTI DA OAMENILOR SFATURI ?

  „Singurul lucru cand ai de-a face cu un sfat bun, este să-l dai. Nu este niciodată prea tarziu pentru a fi folosit”. ( Oscar Wilde )

  În primul rând, asigura-te că persoana care vorbeşte cu tine, iti solicita de fapt sfaturi. El sau ea ar putea dori doar să asculti şi să fii un prieten bun, acel cineva sa caute doar un loc de înţelegere, empatie şi compasiune. Nu presupune că toată lumea vrea sfaturile tale.
  Este posibil să ai doar o idee despre problema ei, dar ai cu adevărat nevoie să asculti cu atenţie o persoana pentru foarte mult timp pentru a înţelege situaţia. Dacă, şi numai în cazul în care, de fapt, prietenul tău iti cere sfatul ar trebui să i-l oferi apoi.

  Este o mare ONOARE pentru tine să-ti fi cerut cineva sfatul, dar este, de asemenea si o mare RESPONSABILITATE.
  Un sfat bun ii poate ajuta pe oameni să ia DECIZII sau să găsească CALEA CEA DREAPTA în viaţă, în timp ce un sfat prost poate avea consecinţe dezastruoase.
  Din fericire, cu putina CHIBZUINTA poţi SEPARA binele de rău.

  Paşi ce trebuie urmati :

  1.ASCULTA MAI INTAI CU ATENTIE persoana care solicită sfaturi de la tine. Fiecare situaţie este unică, asuma-ti responsabilitatea mai intai de a stii astfel tot ce trebuie să ştii despre acea problemă. Asculta cu atenţie persoana care vrea sfaturi, şi să înveţe cât mai mult posibil despre această situaţie. Dacă ai nevoie de clarificări, pune INTREBARI . Fiind un ASCULTATOR ACTIV nu vei ajuta doar in a da un sfat bun, acesta va creşte, de asemenea, sansele pentru persoana care va APRECIA sfatul tau.

  2. PUNE-TE IN SITUATIA CELUI CARUIA II DAI SFATURI .. Încerca să-ti imaginezi cum se simte cealalta persoana candi ii dai sfaturi.
  Dacă ai fost într-o situaţie similară, cred că ceea ce ai învăţat te-a ajutat , dar nu te baza exclusiv doar pe experienţa ta pentru a oferi sfaturi. Imagineaza-ti că ti se oferă sfaturi pentru circumstanţele unice cu care cealaltă persoană se confruntă acum.

  3. GANDESTE-TE LA CONSECINTELE DE A PRIMI CINEVA SFATUL TAU. În timp ce te gandesti la el, gândeste-te si la consecinţele de a nu primi sfatul tau. Dacă nu există nici o diferenţă semnificativă între rezultatele celor două scenarii, sfatul tau ar putea să nu fie rău, DAR NU ESTE NICI UTIL.
  Daca iti poti imagina calea pe care o sugerează sfatul tau, si ca acesta duce la un rezultat mai rău decât ar fi o alta cale alternativa, atunci sfatul tau, probabil ca este rău.

  a) Nu te grăbi. Atunci când este posibil, ia în considerare argumentele pro şi contra (sau beneficiile şi costurile) pentru fiecare dintre toate variantele posibile de acţiune, chiar daca acest lucru iti vine greu. Acest lucru este important mai ales pentru probleme mai complexe.

  b) Gândeste atât pe termen scurt cat şi pe termen lung la consecintele sfatului tau. Decizii foarte importante sunt, de obicei, foarte importante, din cauza efectelor lor pe termen lung. Gândeste, anticipeaza pentru un cat mai lung termen posibil.

  4. EMPATIZEAZA. Multe aspecte necesită o sensibilitate şi gândire. Dacă încerci cu adevărat să te pui in locul celeilalte persoane (după cum am sugerat mai sus), empatia probabil, se va dezvolta in mod natural. Chiar şi aşa, să fii foarte atent cu privire la modul în care cuvântul tau, sfatul tau MENAJEAZA sentimentele celeilalte persoane şi starea ei emoţională.
  Acordarea de consultanţă este mai mult decât o LOGICA, este un EXERCITIU. Aceasta implică de obicei un fel de a ajuta persoana în conflict prin EMOTII, la fel de mult ca ALEGERILE IN STARE DE CONFLICT.

  5. FA ACEL “BRAINSTORMING” cu persoana in cauza. Uneori nu există nici un răspuns clar la o problemă data.
  În acest caz, încearca mai mult in a ajuta acea persoana luand in calcul toate alternativele, variantele posibile, astfel încât el sau ea poate ajunge la o concluzie, împreună cu tine sau pe cont propriu. Chiar si pentru intrebari foarte simple, acesta (brainstorming-ul) poate fi benefic pentru a ajuta persoana in a dezvolta sfatul tau , fie si numai pentru simplul motiv de a-l accepta ca atare.

  6. FII SINCER. În cazul în care cursul tău informat de acţiune are dezavantaje majore, spune persoanei in cauza despre ele.
  Dacă nu te simti într-adevăr suficient de calificat sau nu detii cunostinte suficient de vaste despre ceva care să ofere consiliere cu privire la aceasta, să fii sincer cu privire la acest fapt.
  Scopul tau nu ar trebui să convinga orbeşte acea persoană, ci mai degrabă să-l ajute sau sa ia o decizie buna, deci nu acţiona ca un AGENT DE VANZARI.

  7. ALEGE UN EXEMPLU BUN. Dacă sfătuiesti pe cineva un singur lucru, dar efectul scontat este negativ,atunci sfatul tau va fi apreciat ca fals şi ipocrit, rauvoitor. Dacă vei aprecia aceste recomandari, mai mult ca sigur ca oamenii vor fi mult mai probabil să urmeze sfatul tau.

  8. TREBUIE SA INTELEGI SI POSIBILITATEA CA ACEA PERSOANA SA NU POATA ACCEPTA SFATUL TAU. Doar pentru ca cineva iti cere un sfat, nu-l poti obliga sa ti-l accepte… Realizeaza ca cealaltă persoană aproape întotdeauna ştie mai multe despre situaţia ei particulară, dorinţele si scopul urmarit de aceasta decât tine, asa ca nu poti fi niciodată sigur că sfatul tau este cu adevarat cel mai bun pentru el.
  Înţelege că oamenii vor cere sfatul, uneori, doar în scopul de a evita ideile tale, si sa nu fii surprins dacă o persoană respinge chiar un sfat bun şi decide să facă lui sau ei propria greşeală.
  Renunta in a insista asupra „ofertei” tale şi asteapta ca persoana care te-a refuzat sa se convinga cum, unde si de ce ca a gresit si sa revina asupra deciziei de a accepta sfatul tau.

 7. Sunt de acord cu tine Gabriela. Daca nu poti da un sfat bun, atunci mai bine nu incurca omul, stai deoparte, nu-i crea iluzii.
  Asta in cazul in care el iti vorbeste deschis si sincer despre problemele lui, ca s-ar putea ca el, sa-ti spuna doar un mic procent din problemele lui si atunci sfatul tau va deveni inutil si-n plus, vei fi condamnat ca i l-ai dat gresit.
  Cred ca cel mai potrivit ar fi, ca omului care-ti destainuie problemele lui, sa-i dai exemple reale de reusite si esec; pozitive si negative; din care el sa traga concluzia finala si sa-si extraga el singur sfatul.

 8. Ma bucur ca mi-ai reaminitit acest film de animatie, sunt minunate secventele cu Stallion! Da, un sfat bun e atat de pretios! Si atat de rar.
  O zi buna, Gabriela Elena! 🙂

 9. De foarte multe ori este greu să ne dăm nouă înşine sfaturi. Şi de aici pleacă totul. Importanţa unui sfat bun este incomnesurabilă şi nu poate fi contestată. Rămâne ca şi cei care primesc sfaturi să le pună în aplicare, fiindcă de foarte multe ori trec peste ele fără să le bage în seamă…

  Gânduri bune la început de săptămână, Gabriela!

 10. Pot sa primesc sfaturi de la prietenii foarte apropiati,cei care ma cunosc foarte bine si care poate vad situatia mult mai clar si mai limpede ca mine.

 11. Mi se pare o greșeală mare să dau un sfat cuiva care se află într-o situație prin care tu nu ai trecut. La fel este să dai un sfat pe care tu nu l-ai aplica în viața ta. Și oamenii de multe ori când le dai un sfat te întreabă dacă tu l-ai aplicat în dreptul tău sau dacă ai trecut prin ce trec ei când dai sfatul. Cum e să răpsunzi: ”păi nu știu, facem experiment pe tine” :)))

 12. Pingback: Doar « schtiel
 13. Nu prea sunt bine primite sfaturile, daca ti se cer, atunci e cu totul altceva.Oriccum, am observat ca lumea nu prea tine cont de sfaturi, multi preferam sa facem asa cum simtim ca e mai bine.
  Ma simt minunat si atunci cand pot ajuta cu ceva.

 14. Mă bucur că am reușit să citesc articolul tău. E plin de înțelepciune! Vezi să ajungi celebră precum Jung și atunci, noi toți care te cunoaștem, o să ne lăudăm din cale afară de mult.

 15. Pingback: Aero « schtiel
 16. Pingback: Hart « schtiel
 17. Pingback: Yuki « schtiel
 18. Pingback: Ortiz « schtiel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s