Parfumul Cenușăresei

Mă gândesc la singura noapte în care Cenuşăreasa s-a simţit acelaşi om sub o altă înfăţişare: aceea a bucuriei în care te poate înfăşura doar un basm, aceea a purităţii suave, a gingăşiei unui înger care-şi caută iubirea printre pământeni.

Parcă deja simt un parfum: acela al amintirilor, al copilăriei, al trezirii la viaţa prin vis, parfumul Cenuşăresei.

Renăscută din cenuşă precum pasărea Phoenix, Cenuşăreasa uimeşte cu pasul ei delicat pământul arid, secat de viaţă. În urma sa rămâne o aromă mângâiată de magie şi înnoită de speranţa pe care o dăruieşte doar un nou început, însă acest parfum atât de exuberant este îmblânzit de o durere care a apăsat un timp sufletul, pentru ca atunci când acesta va fi eliberat din strânsoare să ştie să se bucure cu adevărat.

Cenuşăreasa a avut un parfum al cărui nume ar putea fi „Răbdare”. Acesta nu a fost creat de oameni, ci a fost esenţa pură a sufletului Cenuşăresei, născută din experienţe de viaţă care au senzibilizat inima şi nu dintr-o sclipire de moment: în lacrimile de tristeţe ale Cenuşăresei, deznădăjduite, aceasta a înecat pe rând câte un strop de recunoştinţă atunci când a primit în dar superba rochie în care îmbrăcată fiind mai târziu îşi va găsi iubirea, un strop de echilibru sufletesc, un strop de integritate personală atunci când a părăsit bucuria pe care nu o întâlnise de mult timp, tocmai pentru a-şi respecta promisiunea.

Parfumul Cenuşăresei îţi inundă fiinţa cu iubirea acesteia, te aruncă în lumina ochilor ei atunci când te gândeşti la păru-i dezmierdat de o adiere de vânt adusă pe braţe ca o comoară de către licuricii străluminaţi. În parfumul ei se simt note subtile de grabă, încercând sa părăsească palatul pentru a nu fi descoperită, de modestie, de inocenţă, de fragilitate: acest suflet pe care-l amintim şi astăzi prin aparenta poveste pentru copii, aceasta copilă a cărei inimă bună nu a fost schimbată nici de mişelia vieţii, nici de neşansă, dar nici de diamantele care fură ochii, ea, Cenuşăreasa, a purtat un singur parfum, acela al vieţii ei marcate de o aromă inconfundabilă şi anume aceea a miezului nopţii.

Iată un parfum care întrece orice mireasmă cunoscută de om, iată parfumul sufletului, al omului lăuntric care se desăvârşeşte cu trecerea timpului, iată parfumul Cenuşăresei: o capodoperă a frumosului având valoarea aurului care a fost purificat prin foc! Iată că frumuseţea interioară nu poate fi evidenţiată de pietrele scumpe, ci este de sine stătătoare, de nepreţuit, unică, iar frumuseţea exterioară doar o acompaniază pe aceasta, o completează, doar i se potriveşte!

Condurul pierdut poate fi înapoiat doar aceleia care a lăsat în urmă totul, fără a se uita la ce renunţă, pentru aşi păstra comoara untri.

„Ea a crezut în vise. Foarte bine, însă ea a crezut totodată şi în a realiza ceva prin acestea. Când Făt-Frumos nu a apărut, a mers ea la palat şi l-a găsit”

Walt Disney despre Cenuşăreasa

 

 

Acest articol a fost scris la îndemnul Mirelei căreia îi mulţumesc pentru că mi-a dat posibilitatea să încerc elucidarea, împreună cu ea şi cu mulţi alţii, a misterului parfumului Cenuşăresei, atât de frumos şi de cuceritor.

Şi cum toate basmele se încheie prin cuvinte, dar se continua în suflet, închei şi eu articolul meu prin celebrul „Sfârşit”, dar îl las să se continue în inimile voastre.

 

Au mai scris pe aceeaşi temă: Carmen, Gina, GabiCati

Reclame

46 de gânduri despre “Parfumul Cenușăresei

 1. Foarte frumos… acest parfum nu avea cum să nu cucerească prințul… chiar dacă nu s-ar fi îndrăgostit ca în povești pe loc, ci după multe adulmecări. 🙂

 2. Gabriela Elena, cred că tu ”riști” să devii una din cele mai mari scriitoare ale momentului! Nu doar din Blogosferă, unde deja ai arătat certe calități, ci o scriitoare pe care s-o citim din cărțile aflate în librării. Dacă îți dorești asta, eu aș vrea ca dorința să ți se îndeplinească! Foarte frumos. Mă bucur din suflet că ai dat curs Discuției parfumate dintre bloggeri, care va avea loc în fiecare duminică sau luni (fiecare cum va avea timp). Carmen a propus tema pentru săptămâna viitoare și se numește ”Parfumul celei mai frumoase vacanțe”. Te îmbrățișez cu căldură! 🙂
  Dacă vrei, te rog pune și linkul Ginei:

  http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/03/in-stropi-de-iasomie.html

  O zi parfumată!

  • Mirela, ai facut o afirmatie si totodata o urare care nu poate sa ma lase indiferenta. Imi doresc sa am mai mult timp sa scriu pentru ca talantii primiti trebuie sa-i punem in negot spre folosul altora dar si spre bucuria noastra.

 3. Parfumul Cenusaresei este acelasi parfum raspandit de efemera hrisalida, transformata peste noapte (nu in noapte) intr-un superb fluture monarh; adica parfumul inocentei, al puritatii si al unor noi zori de zi scaldati in auriul stralucitor al inseninarii !

 4. Foarte frumos! 🙂
  E o poveste superba…o explicatia foarte draguta si placuta a unei virtuti care devine parfum 🙂 Frumoasa comparatia…virtutile de care dam dovada sunt parfumurile noastre…cu ele ii invaluim pe ceilalti si le determinam reactiile pe care sa le aiba in raport cu noi 🙂

 5. Într-adevăr, chiar se poate spune că această Cenuşăreasă a renăscut din cenuşă, precum Pasărea Phoenix. Citind şi recitind respectiva poveste, mi-am imaginat întotdeauna că speranţa poate înflori.

  Gânduri bune, Gabriela, o altă postare deosebită. Un început de săptămână cât mai bun să ai, alături de cei dragi!

 6. Sunt cateva povesti carora nu putem sa nu le cadem victime tocmai pentru ca vorbesc simplu despre visele noastre, atat de asemanatoare incat se confunda. Oare exista macar o fetita care sa nu fi visat condurul?
  Oare exista macar un baietel care nu a adormit gandind ca ar putea sa fie chiar el „micul print”?

 7. un parfum pe care l-ai surprins foarte bine, apoi, cu nas de fin cunoscător, l-ai ”deschis” și descris, aromă cu aromă și pentru noi, ceilalți. felicitări. o rețetă secretă foarte frumos prezentată, Gabriela. îți urez un început bun de săptămână și la grabnică recitire.

 8. Deosebit de emotionanta poveste parfumului Cenusaresei tale! Iata cum, Mirela – cu ideea ei, ne-a facut sa ne întoarcem pe aripile imaginatiei de adult, în anii copilariei…

 9. “Ea a crezut în vise. Foarte bine, însă ea a crezut totodată şi în a realiza ceva prin acestea. Când Făt-Frumos nu a apărut, a mers ea la palat şi l-a găsit”

  Walt Disney despre Cenuşăreasa

  Deci… fata a avut si initiativa – american way 😉 : a cautat ea singura sa-si puna visurile in practica. And on her own s-a dus sa-l gaseasca pe cel pe care il iubea. Iar el mai avea si un palat. Pai, la o chestie din asta orice american ar exclama: „what a woman!!”. 😆
  But…

  Asta e o secventa din spectacolul de la cazinoul din Miami – Florida, unde s-au dus sa se distreze, imediat dupa casatorie. A, da, ea avea un parfum Chanel 5 sau Nina Ricci, uite ca nu mai tin bine minte, sau… Christian Dior… pe acolo, in orice caz. Sa fi vazut limuzina cu care au sosit la cazinou… 😉
  🙂

 10. Gabriela,
  Deliberat, am intarziat comentariul.
  Mi se lungeau urechile, asteptand raspunsul tau,tardiv, din ratiuni temporale.
  Imi place postul. Un exercitiu reusit, de „vizualizare creativa”, mereu mai promitatoare.
  A, abia aseara, am vazut dedicatia ta, de ziua mea. Este foarte important, pentru mine, pe langa incantarea descoperirii, sa-ti marturisec, faptul ca te-am crezut, pe viu/bune, cum se spune.Iar multumirile sunt pe masura satisfactiei.
  Si-ti doresc, sa ai o reusita, literara, pe masura aprecierilor din comentarii. Madi si Onu

  • Si ce bucurie este cand dupa mult timp, mai descoperi un mic cadou nedeschis! 🙂
   Ai uitat, cred, astfel de urechile care s-au cam lungit in asteptarea raspunsurilor. 😉
   Iti multumesc pentru gandurile tale si ca esti un bun prieten.

 11. Povestea mea preferată e cea a Albei-ca Zăpăda.Pentru că nu m-am imaginat niciodată atât de curajoasă încât să plec în căutarea iubirii.Nu ştiam că-mi este destin iubirea.Mă aşteptam să fiu salvată,ca Albă-ca-Zăpada,dar nu de un prinţ,ci de un om pe gustul sufletului meu.Şi l-am găsit.Încă mă mai întreb dacă el chiar e salvatorul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s