Un articol deloc exclusivist

Acesta este un articol dedicat femeilor, dar la care se acceptă cu tot dragul şi comentariile bărbaţilor şi ştiţi de ce? Pentru că „cel mai bun prieten al unei femei nu este tot o femeie, ci un bărbat.” – Szekely Beatrice 😛

Mă gândesc acum la câte lucruri negative s-au spus de-a lungul anilor despre o femeie: că este guralivă, cicălitoare, că iubeşte din interes, că este materialistă şi aşa mai departe. Caracterizările acestea cred că au izvorât din experienţele negative -care au implicat o femeie sau mai multe, în anumite conjuncturi- pe care le-au trăit cei care au spus lucrurile de mai sus.

Eu cred că  totul depinde de ce femeie întâlneşti. Nu poţi deprecia sexul feminin doar pentru că ai întâlnit o femeie care ţi-a lăsat un gust amar. În orice pădure există şi uscături. La fel cum poţi întâlni un bărbat bădăran, incult, mitocan şi mândru exact aşa poţi întâlni o femeie care nu este pe gustul tău, care nu ţi se potriveşte. Nici o grijă: în final cine se aseamănă se adună.

Acum dacă tot analizăm cu de-amănuntul „sinergia faptelor” şi „meandrele concretului” 😯 şi pentru că orice subiect poate fi privit din mai multe unghiuri, mai este şi varianta „paiului şi a bârnii din ochi”.

Ce vreau să spun cu aceasta? Să luăm de exemplul un bărbat. Se plânge mereu că soţia îl cicăleşte şi că îi vrea banii. Bun, am mai auzit variante de genul acesta. Acum să ne uităm la bărbat. Bărbatul este un mincinos, un curvar, un beţiv care nu aduce nici un ban în casă pentru că îl cheltuieşte, având acasă doi copii şi o soţie casnică- pe care o numeşte fără ‘pic de jenă „nevastă” sau „femeia mea”- care spală, calcă, face de mâncare (ipotetic vorbind, deoarece în secolul XXI există o maşinărie pentru orice). În cazul acesta cine este de vină? Femeia, nu? Pentru că încearcă să-şi convingă bărbatul să facă ceea ce trebuie să facă şi pentru că este casnică.

Dragi „domni” care poate staţi cu berea în mâna uitându-vă 24/24 la meciuri şi vă trimiteţi soţia la muncă în locul vostru:

1. Nu uitaţi că femeia a fost creată ca un ajutor potrivit pentru voi, fiind o fiinţă frumoasă, sensibilă şi inteligentă pe care trebuie să o iubiţi şi respectaţi deoarece ea dă naştere copiilor voştri şi tot ea le poartă de grijă cu adevărat (aici nu vorbesc de cazurile excepţionale când mama îşi părăseşte copiii şi tatăl are grijă de ei).

2. Voi aţi fost creaţi pentru muncă, voi aţi fost desemnaţi stâlpi ai familiei şi acest lucru înseamnă să vă ocupaţi de bunăstarea familiei pe orice plan şi nu să vă bateţi soţia pentru că nu v-a pus mâncarea înainte la timp. Mulţumiţi-i lui Dumnezeu că există cineva care să ţină la voi, să mănânce alături de voi. Dacă vreţi să schimbaţi acest lucru, învăţaţi să vă faceţi singuri de mâncare!!! 😛

Aţi auzit de expresia „cei mai buni bucătari sunt bărbaţii”? Da, aşa este, dacă aceasta este meseria acelor bărbaţi, pentru ca acasă, foarte puţini bărbaţi sunt dispuşi să-şi scutească soţia de aburii din bucătărie şi să-şi taie din timpul lor liber pentru a le ajuta.

3. Femeia trebuie să aibă timp să facă ce-i place, să zâmbească, să fie alături de familia ei, iar bărbaţii trebuie să găsească bucuria în familia pe care şi-au întemeiat-o şi pentru care sunt responsabili. Aşa ar fi ideal.

Mă prăpădesc de râs atunci când îmi aduc aminte că femeia este „vasul slab”, însă trebuie să se ocupe în zilele noastre de atâtea lucruri, inclusiv de partenerul lor de viaţă care poate este răcit. Credeţi-mă, doamnelor şi domnişoarelor, nu vreţi să vedeţi un băiat/bărbat răcit. Se vaită de zici că îi amputează cineva piciorul pe viu, şi femeia când e răcită, rabdă, rabdă, merge la serviciu etc. 😆 😆 😆

Acum ştie toată lumea de ce nu trebuie să te împrieteneşti/ căsătoreşti cu un bărbat căruia nu-i place munca. Nu totul se rezumă la atracţie fizică şi la sex. Când trece tinereţea şi atracţia fizică trece şi după aceea ce faci?

Am fost la o conferinţă anul trecut şi una dintre doamnele care ţineau acolo un anumit curs- o doamnă din Noua Zeelandă foarte cunoscută în America- spunea: „dacă bărbatul cu care eşti nu dă semne că i-ar plăcea munca, nici nu are rost să te mai gândeşti la el, pentru că nu va respecta niciodată singurul lucru pentru care a fost cu adevărat creat: munca şi susţinerea familiei lui”.

Există un „curent”/ pretext în zilele noastre care spune ceva de genul: „nu-ţi distruge viaţa căsătorindu-te. Căsătoria înseamnă doar o bucată de hârtie.” Această idee practic încurajează lipsa de responsabilitate, de sacrificiu pentru cel drag, laşitatea şi reducerea la tăcere a sentimentului de iubire faţă de persoana care îţi este alături.

Nu vă faceţi iluzii! Pe cei care spun ceea ce am citat eu mai sus nu îi interesează libertatea  sau fericirea voastră alături de partenerul de viaţă. Pe aceştia îi interesează dezumanizarea omului, degradarea caracterului uman şi perpetuarea ideii care încurajează egoismul, care spune: „atâta timp cât te simţi tu bine nu contează dacă neglijezi, desconsideri sau dacă îi frângi inima celui cu care ai petrecut o bună perioadă de timp”.

De aceea este absurd să ai un iubit pentru că este la modă sau să te căsătoreşti ca să dobândeşti nu ştiu ce bunuri. Important este să-l întâlneşti pe cel potrivit pentru tine, să-l iubeşti şi împreună, la momentul potrivit să vă construiţi un colţişor de Rai în care să trăiţi până la sfârşitul vieţii, şi în care deşi apar certuri, să le atenuaţi împreună, dacă apar grijuri, să vă liniştiţi reciproc, în care dacă apar responsabilităţi, să le duceţi împreună, iar fericirea tot împreună să o trăiţi. Omul nu trebuie să fie singur.

Nu este basm, este realitate! Aşa ne-a lăsat Dumnezeu!

Aşa că femeia trebuie respectată şi iubita pentru frumuseţea ei exterioară şi interioară, pentru curajul, dorinţa sa de emancipare, de a face mai mult, de a se simţi puternică, iar bărbatul pentru capacitatea de a nu obosi în a duce lupta vieţii pentru întreaga lui familie, pentru înţelepciune, dar şi pentru sensibilitatea sa care-l ajută să dăruiască iubire celor dragi şi să-i surprindă frumos, la orice pas. Aceasta este adevărata armonie în familie.

Şi un ultim lucru adresat bărbaţilor în acest articol: nici o femeie deşteaptă nu vă caracterizează pe toţi în funcţie de o experienţă negativă din viaţa ei, aşa că faceţi şi voi la fel pentru noi.

Pentru voi, bărbaţii, dacă munciţi sau nu, nu rămâne la latitudinea voastră, însă în cazul femeii, ea are dreptul să decidă dacă munca o va ajuta să-şi îndeplinească visurile şi idealurile sau nu. Depinde de cât este de mulţumită cu situaţia ei.

Orice luptător demonstrează în luptă îşi merită trofeul, adică în cazul nostru nu femeia, ci respectul. 😛 Dacă doar armura l-ar face pe luptător învingător, atunci probabil toţi oamenii ar merita premiul cel mare, însă în lumea reală ne trebuie dovezi: fapte şi nu vorbe!

Iubirea nu ne apropie, ci ne face una cu ea!

Reclame

53 de gânduri despre “Un articol deloc exclusivist

 1. Gabi, superb scris. Ca sunt de acord cu tine, asta nu ma mira, nici ca e un articol f bun, dar de data asta te felicit pt atitudine. Ar fi multe de scris dar nu as face nimic altceva decat sa repet ce ai scris tu. Asa ca mai bine te recitesc :d
  :-bd

 2. Wow. Cred ca ambele sexe ar trebui sa traga niste concluzii. Mai clar, mai convingator si mai direct nici ca se putea scrie.
  Cat despre felul cum ai scris: E X C E P T I O N A L! 🙂 😛

 3. Desi femeile ar trebui sa vorbasca, imi exprim si eu atitudinea. In SF. Scriptura femeile sunt caracterizate ca fiind Vase mai slabe care trebuie sa ramana in grija barbatului. Femeia nu devine o proprietate prin casatorie, ci o fiinta care necesita ingrijire mai multa. Daca acest secret ar fi inteles si planeta aceasta ar arata altfel…

  • Eu ma bucur pentru interventie si-ti multumesc. 🙂
   De cele mai multe ori succesul pentru lucruri importante sta in lucruri simple dar trebuie sa le vezi, sa le intelegi, dupa cum si tu ai remarcat.

 4. „Totdeauna să ai în minte acest adevăr: că un bărbat nu este, ca o femeie suma însuşirilor şi cusururilor vizibile. În el rămâne ceva imponderabil şi impenetrabil”, George Calinescu, Scrinul negru, pag.417.

  • Si George Calinescu si-a spus parerea personala…
   Multumesc pentru ca ti-ai spus parerea. Nu stiu sigur daca este si a ta sau doar a lui Calinescu.
   Ai blog?
   Daca ai, lasa-mi te rog si link-ul! 🙂

 5. Dumnezeu,Natura a creat doua fiinte umane inteligente femeia si barbatul.Evolutia umana a favorizat fizic omul si intelectual femeia.Este normal daca vedem cum a evoluat civilizatia omeneasca ca sa intalegem caci viata este transmisa din mama in fica.Omul a dictat de mii de ani de zile introducind legile religioase de supunere a celor din jurul lor.Femeia a jucat cel mai mare rol in viata omeneasca,creind viata si dindui sens spre viitor.Iesirea din spatiul primitiv religios va evolua sexul masculin si cel feminin in urmatorele deceni care va fi prielnice la intalegerea reciproca.Nefiind acele dictaturi religioase se vor reconstrui intim o multitudine de preferinti intre cei care se iubesc si doresc sa-si faca un camin inpreuna.Datoria fiecaruia este sa intaleaga ce inseamna sa fi un barbat si o femeie.Nu sa creat inca baza de educatie profunda care sa explice aceste fenomene naturale.In Suedia exista la scoala cursuri de educatie sexuala care explica de la virsta de 10 ani evolutia sexuala.Sintem inca neevoluati din cauza religioasa si ar fi timp pentru noile generati sa aibe o educatie adaptata anului 2011.Acum 2000 de ani in urma se explica in marile familii educate de Adam si Eva care au vorbit cu un sarpe viclean.Inca aceasta credinta exista in SUA unde sute de milioane cred inca la aceasta poveste primitiva ca sarpele vorbeste si distruge mentalul prostului care nu mai stie unde sa mai creada. In tarile mai industrializate ca exemplu Canada sexul feminin sint in majoritate la universitati,posturi inalte de conducere in guvern,doctori,profesori,judecatori,tecnologie, multe posturi de educatie si in guvern.Femeile avind posturi de conducere si salari mari creaza o noua baza de dezvoltate spre un viitor mai decent si inteligent.Nu este necesar sa avem mitul unde barbatul frumos si voinic care se duce la munca sa aduca bani Elenei Consizenei care sta acasa,caci femeile au salari mult mai mari sau egale aici la noi in Canada.Fiecare familie este total diferita de o alta familie si au fiecare datoria sa-si creieze spatiul sau intim si familial.Am intrat in anul constiintizari si fiecare are datoria si curiozitatea sa afle si sa cunoasca aceste schimbari in lume.

  • Adrian, nu inseamna ca in Canada trebuie ca totul sa fie mai bine si mai corect ca si in alta parte…
   Se fac greseli imense in formarea familiilor si acolo, vorbesc de canadieni, nu de romani plecati…

 6. ne-ai facut roboti pe toti..:))….mie imi place munca dar nu vreau sa fiu iubit pentru asta ci pentru alte calitati ceva mai nobile…..
  legat de femei.aceeasi femeie este cu totul alta langa alt barbat…..daca ai o femeie care nu-ti place de ce e ea vinovata si nu tu ca doar tu ti-ai ales-o?.. nu te plange ca nu e buna femeia aceea daca ara mai buna isi gasea altu mai bun ca tine:P

 7. Gabriela, încă o dată mă uimeşte maturitatea gândirii tale. Iţi prevăd un viitor strălucit. Mă întreb cu mare curiozitzate ce carieră vei îmbrăţişa? In ce priveşte articolul nu pot decât să îl laud şi să te felicit din toată inima!

 8. Dacă se mai întâmplă să fie și îndrăgostiți toată viața de soția lor, aceasta s-a scos, cum se spune! Vorbesc din experiență. 😀
  Fain articol, Gabriela. Indiferent ce carieră vei alege (dacă n-ai făcut-o deja), având în vedere felul cum gândești, sunt convinsă că vei avea o viață împlinită.

 9. Gabriela,
  Dac te-aş lăuda, aş fi nemulţumit de mine, tu eşti deasupra laudelor. Dar ma inclin totusi, in fata opiniei tale coapte; poate am si o experienta, din care am tras învăţăminte, subtil risipite prin postul tău.In postul meu
  Misoginism,vei regăsi parte din ce voi spune aci, in altă manieră.
  Omul, în speţă, bărbatul, e nemulţumit de stadiul evoluţiei sale, si reptilian, aspiră să şi-o manifeste, invers proporţional cu capabilităţile sale.
  Femeia, mai evoluată, îşi acceptă tacit, soarta de a fi călcată, de unde…, permis masculului, să fie bădăran cu ea.A devenit o situaţie cutumiară, dramatică. Şi aici, este magistral surprinsa de tine, esenţa acestor manifestări în evoluţia celor două specimene. Mai intervin şi teribilismele, ca o confirmare a ipotezei enunţate.Şi nu este exclusă normalitatea.Dar postul tău abordează tema unei cercetări sociologice revoluţionare, privind noncomplacerea în mentalităţi, parcă în contra firii bipede.
  Madi şi Onu.

  • Onu, oare dragostea adevarata, aceea care te face sa stai langa cel drag si in momente nu tocmai romantice, de suferinta poate, nu ne face sa nu simtim niciodata nevoia de a „calca” pe celalalt in picioarele violentei verbale, jignirilor sau chiar agresiunii fizice?
   Asemenea situatii dramatice exista desi nu ar trebui, acolo unde dragostea este doar o simpla teorie si unde respectul este neologism pentru intreaga lor existenta.

   Multumesc pentru atentia si sensibilitatea cu care-mi citesti si comentezi articolele.
   Inseamna mult pentru mine. 🙂
   Iarta-ma, te rog, pentru raspunsul care vine din partea mea, mai tarziu…

   • Gabriela,
    In nivelele constiintei umane,Iubirea, se afla langa Bucurie, Pace si Iluminare.
    Poate sunt de preferat, cu putina suferinta, episodic, conditiei de care vorbesti tu!?
    Dramatismul unor situatii atitudinale aberante, nu poate fi evitat prin concesii, care nu vor fi niciodata intelese/apreciate!
    Madi si Onu

 10. N-ai primit si tu mail avand continutul asta? Spam, da’ parca-i simpatic. 🙂

  “Femeia, eterna poveste ….

  Un imparat a prins un tanar supus, care vana pe domeniul lui. L-a aruncat intemnita si i-a spus ca-l va elibera, daca va raspunde la intrebarea: ce vrea,
  de fapt, femeia?

  Tanarul si-a chemat si a intrebat mama, sora, verisoara, vecina, dar niciuna nu a putut sa dea un raspuns corect. In fine, a chemat si o vrajitoare batrana si urata. Aceasta i-a promis ca-i spune raspunsul corect, cu conditia ca dupa ce va fi eliberat sa o ia de sotie.
  Neavand alta solutie, tanarul a acceptat. Raspunsul dezvaluit de vrajitoare a
  fost: femeia, de fapt, doreste sa fie stapana propriei vieti!

  Imparatul l-a eliberat imediat.

  Au urmat nunta si noaptea nuntii, insa nu mica i-a fost mirarea cand, in pat, a gasit o fata tanara si deosebit de frumoasa, care i-a spus:
  “- Pentru ca te-ai tinut de cuvant, jumatate de zi voi fi batrana si urata iar
  cealalta jumatate voi fi ca acum. Urmeaza ca tu sa alegi in care jumatate de
  zi sa fiu tanara si in care sa fiu batrana”.

  Tanarul cazu pe ganduri: sa rada toti de el, vazandu-l cu o batrana si urata, iar noaptea sa petreaca cele mai placute clipe alaturi de o tanara fermecatoare, sau sa se plimbe ziua cu cea mai frumoasa fata printre oameni, iar noaptea…

  In cele din urma, tanarul i-a spus sa aleaga ea cum crede ca e mai bine.

  Imediat a venit si raspunsul:
  “- Voi fi tot timpul tanara si frumoasa, pentru ca am gasit barbatul care mi-a
  dat libertatea de a fi stapana pe propria viata”!

  Morala :
  NU CONTEAZA DACA O FEMEIE E FRUMOASA SAU URATA. IN FOND, FIECARE E O VRAJITOARE.

 11. in idea mea principiile sunt moarte dragostei … si in general ne agatzam de ele ca de cirje atunci cind nu putem iubi cu adevarat sau nu avem curajul sa iubim cu adevarat pe cineva (sau ne spunem ca nu-l gasim) … deci sufletul iti pare cam in cirje de atitea principii inutile si nedovedite ca ar fi esentiale spre a iubi si procrea insa par a fi cirje legate de ‘rolul’ pe care fiecare vrind nevrind il jucam (si mai ales ni-l dorim) in societate !!

  • Depinde ce intelegi cu adevarat prin DRAGOSTE…
   Fara principii adevarate nu poti sa ai o viata echilibrata de cuplu cand ajungi sa iubesi cu adevarat.
   Mi se pare mie ca soriceii sunt carcotasi? 😉

   Bine ai venit, pe blogul meu! 🙂

 12. „Se vaită de zici că îi amputează cineva piciorul pe viu, şi femeia când e răcită, rabdă, rabdă, merge la serviciu etc.” – aici pot spune si eu ca generalizezi prost.

  Eu de exemplu ma vait extrem de rar spre deloc cand sunt racit.. si m-am dus la treburi de multe ori cu muci in nas ( vorba vine.. normal ca-i suflam 😆 ).

 13. Se zice ca misoginismul este propriu barbatilor ! Da de unde !

  Totusi, n-am vazut (inca) niciun barbat care sa recunoasca public ca este sub papucul sotiei (nevestei ?)

  Apropo de nevasta: regretatul academician Constantin Daicoviciu explica in urma cu vreo treij’de ani etimologia substantivului feminin (nu femenin) care deriva din limba greaca: „vestala” = prostituata sacra intr-un templu idolesc care devenea ne+vestala dupa casatorie, adica era credincioasa legamantului matrimonial incheiat in termeni legali. „Fii numai a mea…si nu te deda la prostitutie cu un alt barbat !” striga in vechime profetul Osea cand se cununa cu Gomera: Osea capitolul 3:3 (dromadera, in limba ebraica. vezi si Ieremia 2:23-26). De aceea, unora li se pare rusinos sa-i numeasca sotia…ne+vestala !

  Cat despre stralucirea femeii, sunt de acord cu tine, Aceasta stralucire a fost dobandita in Eden, inainte ca Adam s-o „aleaga” pe Eva, iar Eva…a ales sarpele ! Ea, femeia („isha”, adica „din barbat”, in limba ebraica veche) a fost „luata” din coasta lui Adam: fragila, avand nevoie de protectie permanenta; din coasta lui, din el, din neamul lui, realizand o intimitate cu acesta pana la contopirea simturilor, adica „un singur trup” una cu el in decizii, fericire si necazuri, sanatate sau boala… Ea a fost plamadita din „coasta” si nicidecum din pumn (ca sa fie luata-ntre pumni…); din „coasta” nu din calcai (pentru a fi calcata oricand in picioare), din „coasta” nu din gura (pentru a fi mereu cicalitoare) Chiar daca expresia „ajutor potrivit” in limba ebraica nu inseamna ce-nseamna la noi:”buna la toate…” ci CEA CARE ITI STA UNEORI IMPOTRIVA ! Pentru ca cel mai obiectiv critic subiectiv al barbatului este sotia lui !

  In final, nu pot sa nu amintesc de o femeie pe nume Debora, care prin actiunile ei face sa straluceasca lumina ei peste toata perioada intunecata a Judecatorilor din Vechiul Testament.
  Debora, in limba ebraica inseamna „printesa”, „ducesa”, „harnica”.
  Era o femeie casatorita, „sotia lui Lapidot” (doar atat se vorbeste despre sotul ei) vezi Cartea Judecatorii cap.4:4. A fost o buna bucata de vreme judecator in Israel (nu ca nu erau barbati pe vremea ei…) si stralucesti tocmai prin faptul ca dupa moartea lui Iosua, conducatorul lui Israel la asezarea in Tara Canaan, a fost prima femeie care a reusit unificarea celor 12 triburi ale lui Israel !
  Lapidot, sotul sau, probabil un om cu un dezvoltat simt al…anonimatului, inseamna in limba ebraica, „faclie” (dar ce-o fi luminat, nu stim…); mai inseamna „foc de paie”, „miriste in flacari” (adica se prea poate ca numele ce-l purta sa fie in concordanta cu temperamentul sau: iute la manie ) Totodata, numele de Lapidot, mai are un sens etimologic mai putin placut pentru un barbat: „cel ce umbla dupa capre…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s