Cu viteza unui dop de şampanie

Cu viteza unui dop de şampanie: aşa a trecut anul 2010, din care încă mai sunt vreo unsprezece zile.

Am realizat că nu trebuie să fi neapărat un savant la NASA ca s-o poţi lua un pic înaintea timpului care acuşi-acuşi se va buluci pe capul nostru cu febra sărbătorilor pentru care deja ne pregătim. Trebuie doar să ai un blog şi în prag de Revelion să meditezi, ca fapt divers, de exemplu la anul 2010.

Auzim zilnic atâtea bla-bla-bla-uri încât am putea să ne deschidem o firmă şi să vindem din acestea. Oricum, într-un astfel de business nu m-aş implica pentru că atunci nu aş fi cu nimic deosebită faţă de ceilalţi care vând de ani buni bla-bla-bla-uri. 😀

Nu ştiu câţi vom simţi lipsa anului 2010, însă dacă stăm să ne gândim mai bine, dacă ne-am baza tot timpul pe principiul care spune că numai de anii buni trebuie să ne aducem aminte, atunci înseamnă că nu ar trebui să ne amintim de nici un an care a trecut pentru că nici unul nu a fost bun de la cap la coadă.  Poate unii chiar nu au fost buni deloc, dar ne place nouă să credem că au fost aşa ca să nu ne amărâm şi mai tare. La urma urmei asta e viaţa: „cele rele să se spele, cele bune să se adune”. Nu ni se promite că nu vom avea parte de lucruri rele, dar în schimb ni se spune ce trebuie să facem cu aceste experienţe neplăcute: să le uităm.

Pentru mine anul 2010, ca de altfel toţi anii pe care i-am trăit până acum, a însemnat o parte din viaţa mea, prelungirea vieţii mele de până acum. Nu a fost un an de nota 10 cum nici 2009 nu a fost un an de nota 9, însă am învăţat multe, am dobândit experienţă de viaţă, am râs, am plâns, am fost nemulţumită, am fost recunoscătoare, am iubit, am detestat, am trăit cam toate sentimentele pe care le poate trăi un om normal.

Nu-mi place să cred în diviziunile timpului. Ele au fost create de oameni pentru a simplifica o noţiune abstractă precum timpul şi pentru a o aduce în sferele de înţelegere umană, ca aceştia să-şi poată concepe un calendar care să-i ajute să îşi dea seama cam cât de repede le trece viaţa şi cât de relativă este aceasta. Pentru mine „anul” nu există decât pentru orientare temporală şi nicidecum că să-mi împart viaţa în mai multe capitole încheiate cu trecerea fiecărui an. Eu intenţionez să continui şi în 2011 ce am început în 2010. 😉

Viaţa mea va fi una continuă de la început până la sfârşit, un timp care mi-a fost dat ca să aleg binele şi nu raul, să mă maturizez, să mă bucur, să trăiesc. Dacă tu crezi că ai 18, 20, 39, 40 de ani, înseamnă că ţi-a fost inoculată ideea că îmbătrâneşti atunci când mai adaugi o cifră la numarul anilor tăi, însă dacă nu gândeşti astfel înseamnă că toată viaţa ta vei fi liber să fi copil, tânăr, matur, cum vrei tu.

Ziua de naştere nu este făcută ca să te gândeşti la bătrâneţe, ci ca să te bucuri că trăieşti. Tot aşa şi Revelionul nu este făcut ca să sărbătoreşti trecerea unui an (concepţie populară care mi se pare puerila), ci ca să te bucuri că eşti printre cei care au reuşit să facă faţă tuturor obstacolelor pe care anul care a trecut le-a pus în cale.

Ţineţi minte jaloanele de la poligonul auto? Sunt exact acelaşi lucru cu obstacolele care credem că ne îngreunează viaţa. Pe moment avem această impresie şi trecem prin nenumărate emoţii, însă ele sunt puse acolo doar ca să facem din când în când un „drive test”, să observăm ce abilităţi avem ca să le depăşim, şi unde trebuie să ne  perfecţionăm. Practica nu ne omoară. Viaţa înseamnă practică şi nu teorie.

Aşa, şi aş dori să mai adaug un lucru după care voi încheia: anul nu trece când omul spune 3,2,1,0. Anul înseamnă o limta imaginară de început şi una de sfârşit care cuprinde o perioadă de timp. Doar timpul din an poate trece: mai repede sau mai încet.

PS: Acesta nu este un post de Revelion, ci este un post pentru om, despre om şi despre viaţa acestuia.

PS: Pentru colinde şi cântece de iarnă, intraţi şi pe pagina creată de mine azi: „Melodiile Iernii”

Să aveţi o seară plăcută!

Viaţa e un bumerang: what goes around, comes around. Ce s-a mai întâmplat se va mai întâmpla!

Reclame

100 de gânduri despre “Cu viteza unui dop de şampanie

 1. e adevarat Gabriela ca anul acesta a fost o cursa cu obstacole. Poate mai mari si mai greu de trecut, decat cele pe care le-am trecut deja. Dar a fost o provocare la competitia cu noi insine. Ne-a slefuit si ne-a facut sa fim noi mai buni pentru un alt an cu osbtacole. Asa e viata! Lucrurile bune se obtin greu, ca sa merite tot efortul.

 2. Gabriela,

  Încântător post.
  Dar tu…, tu, despre tine, ştii că eşti Adorabilă, o prezenţă echivalentă Frumosului din om, smulsă din O MIE ŞI UNA DE NOPŢI, pentru Bucuria tuturor?
  Prin orice aş spune, n-aş reuşi să redau esenţa Viului exprimat de tine!
  Din ce plămadă vei fi oare?
  Sărbători Fericite!

  Madi şi Onu

 3. Cu certitudine nu voi simti lipsa anului 2010 si nici nu-mi va fi dor de problemele pe catre le-a generat. Oare vom avea sansa de un 2011 care sa ne aline ranile?

  • „Suferinţa mică te face să strigi, suferinţa mare este mută.”
   Ranile se vindeca din mers.
   Nu se vindeca bine unele ca deja apar altele…
   Exista totusi un echilibru.
   Un an care sa-ti aduca mai multe bucurii, sanatate si fericire iti doresc! 😛

 4. Pingback: Popas | Ioan Usca
 5. A trecut si 2010 la fel de repede si cu multe obstacole ca-n fiecare an.
  Cei mai varstnici stiu si simt ca se apropie cu viteza de capatul drumului.
  Macar sa traim frumos si cum ne place urmatoarele zile si ani!
  Esti matura si inteleapta, Gabriela!

  • Dumnezeu este Cel care ma face sa fiu ceea ce sunt, sa gandesc si sa simt astfel si familia care mi-a fost alaturi in orice clipa.
   Dar stii ca acel capat de drum este inceputul vesniciei?
   Faptul ca tu vrei sa traiesti frumos si nu oricum, spune mult.
   Numai ganduri bune, pentru tine, acum la sfarsit de an! 😛

 6. Gabi, in afara de jos palaria si multe felicitari pt articol, tin sa iti spun ca sunt de fiecare data placut surprins de sensurile profunde ale articolelor tale.
  Sunt de acord cu tine, timpul de fapt nu exista, dar nu stiu cum noi l-am creat si ni l-am facut stapan.

  De fapt nu exista trecut sau viitor pt ca nu le poti concepe si nici explica potrivit normelor stiintifice actuale. Exista numai prezent, exist doar acum…

  Once again, felicitari!

  Ciocnesti cu mine un pahar din sampania asta? Dar nu pt 2010 sau 2011, pt azi?

  • Este molipsitor acest optimism si bucuria ce o transmit cuvintele tale!
   Efervescenta lor elibereaza sampania din sticla, umpland paharele prieteniei. 🙂
   Multumesc pentru apreciere!

   • Sa curga sampania….si paharele prieteniei sa fie mereu pline.
    Cu multa placere.

 7. felicitari, foarte bun articol! si… intr-adevar „Nu ni se promite că nu vom avea parte de lucruri rele, dar în schimb ni se spune ce trebuie să facem cu aceste experienţe neplăcute: să le uităm.” – sa uitam, pentru a putea merge mai departe. Mi-a placut si ideea „Dacă tu crezi că ai 18, 20, 39, 40 de ani, înseamnă că ţi-a fost inoculată ideea că îmbătrâneşti atunci când mai adaugi o cifră la numarul anilor tăi, însă dacă nu gândeşti astfel înseamnă că toată viaţa ta vei fi liber să fi copil, tânăr, matur, cum vrei tu.”
  deci sa nu ne incatusam in varsta anilor! 🙂

 8. Orice an e ca o clipă, orice gând e o aripă. Dacă ştii să-ţi aranjezi zborul prin viaţă cu momente de linişte, cât mai lungi si prospere, poate că vei deveni nemuritor. Dar…

  TIMPUL
  de Marian Nicolescu

  Ţi-a bătut sub geană orologiul verde
  În simţirea nopţii cu ‘nverziţi copaci,
  Rămuraţi în braţe,prin ecou se pierde
  Bucuria clipei, când nu vrei s-o’mpaci.

  Se mai mişcă limba cu tăcut izvor
  Peste bolta nopţii ‘nourată-n vise
  Să-i mai punem vieţii, inimii zăvor,
  Orare de gânduri tot mereu închise.

  Geana tremurată-n orologiul stat
  Mai încinge toamna arsă-n brume reci,
  Când se- opreşte timpul ce ni l-am postat
  Peste-alei, pe care nu mai poţi să treci.

  • Multumesc si orice ne aduce o modificare in bine a ceea ce simtim, gandim sau traim, sa ne insusim. 😛
   Sa nu lasam raul sa se lipeasca de sufletul si de viata noastra! 🙂

 9. Mie mi se pare ca timpul trece extrem de repede. Nici nu apuc bine sa ma dezmeticesc dupa sarbatori ca si vine vara si apoi iar sfarsitul de an. E adevarat ca de cele mai multe ori apuc sa fac mare parte din tot ce imi propun, dar sentimentul in sine este foarte aiurea…

  In general nu imi place sa imi fac palnuri de viitor, poate doar in mare sa am idee ce as vrea sa schimb sau sa adaug. Restul las sa curga de la sine si pana acum mi-a fost foarte bine asa !

 10. Pingback: All inclusive «
 11. Mi-ar place mai mult un vin facut acasa caci este mai Romanesc si pot sa consum fara moderatie citeva sticle de doi litri. Calendarul Grgorian a fost creat in scopul organizari maselor populare sa fie dresati, cind sa se duca la munca, la biserica,cind sa cumpere cadouri si mai departe.Este un calendar primitiv ,simplist pentru ca majoritatea sa se conforme dictatului organizat.In fiecare an este la fel, sarbatori de inviere,sarbatori de sfinti,sarbatori de moarte si rezurectie si multe alte sarbatori care i-ti creaza in cap un sistem automat, fara sa-si dai seama dece faci multe lucruri in viata, an de an la fel ca toti ceilalti bagat in matrita. Sint si excepti,minoritati care intaleg acest sistem de dus oile la fin si nu au incotro deoarece fiind intr-o masa de zombii nu te ragaseti si iesti ascuns ,pierdut in acasta.Comunicatia avind o jena sa nu deranjezi, taci si asculti cum barza zburind a adus un copil si pus in hogeag sa ajunga in casa.Zmei si elene consinzene din istoria primitiva inca se transmite ca un reper de cunostinta la niste fiinte care au nevoi de adevar nu de minciuni transmise din generatie in generatie.Domnul Carl Johan Calleman este o somitate care explica foarte bine situatia noastre.Este unul din singuri oameni stiintifici care a prevazut si scris o carte cu multi ani in urma caderea sistemului bursier American.Are un fel dea fi foarte simplu inbracat ca toti din jur lui si vorbind fara sa-si dea valoare, de adevarata persoana eminenta care este.Bravo lui merita sa fie distins si recunoscut.Este unul din cei mai mari oameni din lume care explica comportamentul uman si evolutia sa.Cei care doresc sa evoluieze si sa intaleaga, este primordial a fi adeptul sau, citind si ascultind inteligent mesajul sau.

 12. Numaratoarea inversa a vietii noastre incepe de la…nastere ! Cand ne nastem, fiecare din noi avem un numar de ani de la care incepem a numara spre zero (de pilda,79,78…5,4,3,2,1,0…START !) Important este cum luam acest START spre o alta dimensiune, atemporala, in care TIMPUL este doar o „chichita” cu care ne-am ocupat tot timpul (!?!) aici pe pamant, intre cele doua leagane: cel al nasterii si cel al mortii ! Dopul de sampanie este doar pocnetul unui fals start spre un nou inceput, la fel de fals si de amagitor…
  El poate fi o noua condamnare, pentru inca un an la efemeritate, la mizericordia unei vieti „traite” in promiscuitatea discursurilor electorale despre cum si cat sa traim bine !

  Cat despre anul de nota zece, ni-l facem noi, dupa credinta noastra !

  „Vedem cum ni se duc anii ca un sunet…anii vietii noastre se ridica pana la saptezeci de ani, pentru cei mai tari la optzeci de ani ! Doamne, invata-ne sa ne numaram bine zilele, ca sa capatam o inima inteleapta !” (Psalmul 90, al lui Moise.)

  • Acest numar de ani este bine sa nu ne ingrijoreze prea mult.
   Ceea ce trebuie sa ne preocupe cred, este trairea lor frumos, fara constientizarea impovararii trecerii lor. Sufletul sa aiba 18-20 de ani chiar daca templul lui are mult mai mult. 😀

 13. SIC TRANSIT TEMPO
  Psalmul 90:1-1-12

  …Strangem timpul in camara,
  Sechestram vremea-n obroc;
  N-o lasam sa treaca iara…
  Timpul, vrem sa stea pe loc !

  Depanam pe un mosor,
  Zile dupa zile-n sir ;
  Toarcem timpul din fuior
  Intr-un trist si putred fir…

  In chilia rece, veche,
  Inlantuim prezentul, strans ;
  C-o dorinta nepereche
  Si innabusita-n plans…

  Ne dorim s-avem din lume
  Tot belsugu-n spicul copt ;
  Si-n causul spartei hume
  Adunam doar…praf rascopt !

  Fara veste inspre stele,
  Se prefira-n nesimtire,
  Strecurat printer zabrele
  Timpul,dulce amintire…

  Lasa-n urma-un gol imens
  Timpul, evadat de-acum ;
  Ard pareri de rau, intens,
  Cu visari facute scrum…

  Din celula stramta, rece,
  Slab razbate un suspin ;
  Anul vine, anul trece,
  Urmand drumul spre senin…

  Se aude-un spart ecou
  Chiar acuma, in chilie ;
  Dupa anul vechi (din nou)
  Cum ca-l vrem sa reinvie…

  Cu simtiri traite-n plin,
  Cu realitati solide ;
  Ancorate in divin,
  Lepadand pofte sordide…

  Lepadand zabrele crude
  Ce intemniteaza duh ;
  O cantare se aude,
  Noua, sfanta, prin vazduh

  Care proslaveste sfant
  Doar pe Domnul Savaot ;
  Cu-un nepangarit cuvant,
  Duh si suflet, trupul tot…

  Acum la-nceput de an
  Invocam Dumnezeirea
  Sa sfinteasca-n noi elan
  De-a trai neprihanirea !

  Sa ne ‘libereze prinsul
  Temnitei, purtate-n noi ;
  Sa traim cu necuprinsul
  Dor de viata de apoi !

  Azi, la ceasul de bilant
  Cercetam…anul trecut…
  Si-l eliberam din lant
  Multumind ca l-am avut…

  An de Har si Indurare,
  An de-ndemn la priveghere;
  An Sabatic de iertare,
  L-am trait cum Domnul cere…

  Incoltind din dosul fruntii
  Gandul de nemarginire;
  Indraznind din capul « Puntii »
  Sa pasim sprea Lui Iubire !

  Strecurand printre zabrele
  Trup si suflet, anul tot ;
  Duh imbratisat de stele
  Si de Domnul Savaot !

  Iar sus, pe-n Raboj de soare
  Domnul, incrusteaz-un an ;
  Din viata trecatoare
  Care n-a trecut in van…

  E un an de… « nota zece »,
  E un an de indurare ;
  Pe care nu il vrem a-l trece
  Fara pocainta mare !

  Sa-ncalzim chilia rece
  Cu a dragostei caldura ;
  Ca-i un an de nota zece,
  De iubire, nu de ura !

  Zabrelitele ferestre
  Sa le tinem larg, deschis ;
  Spre a partasiei « zestre »
  Cu Isus, ce ne-a promis

  Ca va fi cu noi pe veci,
  Daca vom umbla cu El ;
  Neinchisi in chilii reci,
  Ci-n al partasiei zel !

  Frati cu frati sa se iubeasca,
  Anul petrecand iubind ;
  Nicicand sa nu oboseasca,
  In iubire propasind !

  Anul Nou e-o renovare
  Dar nu in chilia rece ;
  Ci-ntr-o Sfanta Adunare
  In iubire, se petrece !

  Anul vechi, s-a dus de-acum…
  Si-a ramas doar amintire ;
  Suntem la-nceput de drum,
  Sa-l incepem cu IUBIRE !

  ACIDUZZU

  • Multumesc frumos pentru poezie! 🙂
   Orice an poate sa fie de nota 10 ( mi-a placut ideea ), daca il incepem si il incheiem cu Dumnezeu!
   Mi-a placut mult strofa:

   „Depanam pe un mosor,
   Zile dupa zile-n sir ;
   Toarcem timpul din fuior
   Intr-un trist si putred fir…”,

   si indemnul frumos al ultimei strofe:

   „Anul vechi, s-a dus de-acum…
   Si-a ramas doar amintire ;
   Suntem la-nceput de drum,
   Sa-l incepem cu IUBIRE !” 😀

 14. Ai perfecta dreptate cand spui ca aceste zile nu au o importanta atat de speciala si ca, in realitate, viata este continua si crestem, ne maturizam, invatam, experimentam, iubim, imbatranim, murim cate putin in fiecare zi si nu in etape date de zilele de nastere sau de cumpana dintre ani.

  Si cu toate acestea e bine ca exista si aceste momente, deoarece sunt momente in care putem sa facem o introspectie si sa analizam ce am facut bine si ce am facut rau de la ultimul exercitiu de acest gen si, deasemenea, sa ne facem planuri pentru viitor (nu neaparat pentru anul care vine).

  • Ce ma bucur Bogdan ca mai ai timp de vizite! 🙂
   Trebuie sa existe acele momente de analiza a vietii noastre, a nazuintelor, dorintelor, dezamagirilor, momente de luare a deciziilor…

 15. A mai trecut un an. Şi ne pregătim să intrăm, cu paşi mai mici sau mai mari, în altul. Da, oamenii exagerează de multe ori, făcând din sfârşitul de an o goană nebună. Din punctul meu de vedere, aceste zile ar trebui să aducă în primul rând liniştea interioară. Nu agitaţia. Dar fiecare simte finalul de an aşa cum crede de cuviinţă… Nu putem impune o anumită regulă… Gânduri bune!

  • @ Cristian LISANDRU
   Negresit fiecare traieste acele momente ale sfarsitului de an si nu numai dupa cum simte.
   Nimeni nu poate impune nimic.
   Impartasim doar ganduri, experiente… 🙂
   Mi-a placut indemnul din poezia lui ACIDUZZU, care poate fi o urare frumoasa si pentru tine si Geanina:
   „Anul vechi, s-a dus de-acum…
   Si-a ramas doar amintire ;
   Suntem la-nceput de drum,
   Sa-l incepem cu IUBIRE !” 😀

 16. Foarte frumoasă postarea. Și uite cum ajung să nu dau dreptate dictonului cu anii care aduc înțelepciunea. Dacă ai minte și, mai ales, dacă o folosești, nu e nevoie să ajungi la 50 de ani ca să tragi niște concluzii. Felicitări! 🙂

  • Vad multa sensibilitate in aceste cuvinte…
   Multumesc, Florin.
   Pentru mine este un an al alegerilor importante de aceea ajutorul lui Dumnezeu in luarea deciziilor este de nepretuit. 🙂

   Pentru ca este o urare inteleapta, acelasi lucru ti-l doresc si eu! 😉

 17. Crăciunul aduce magia sărbătorilor de iarnă. E timpul să visăm, să sperăm şi să credem că nimic nu e imposibil !

  Sărbători Luminate !

 18. Sarbatorile de iarna
  sa-ti aduca ce vei vrea
  Si sa ai caldura-n suflet
  de la primul fulg de nea
  Sa te pierzi printre cadouri
  lasate de Mos Craciun,
  Iar din sacul plin cu daruri
  sa alegi un an mai bun!

  • Andrei ma bucur pentru ca ai trecut si pe la mine cu sufletul plin de
   dorinte-daruri pentru prieteni. 🙂
   Ma voi uita curioasa in sacul plin de daruri, cu emotie chiar, inima-mi va bate ritm de tobe si totusi nu voi alege eu.
   Il voi lasa pe Dumnezeu sa-mi daruiasca noul an dupa cum stie El mai bine.
   S-ar putea eu sa nu aleg corect.

   Ganduri bune pentru tine si din partea mea pentru noul an!
   Sarbatori fericite, Andrei! 😀

 19. De Crăciun, masa să vă fie masă, lumina să vină din interior, binele să fie făcut, dar și și primit, iar veselia lângă cei dragi, cu un vin bun pe masă și aromă de cozonaci rumeni la față, să fie din inimă! Numai bine de Crăciun!

 20. Crăciun Fericit! Multă iubire, împlinire şi căldură în suflet îţi doresc alături de toţi cei dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s