Marul lui Adam si Eva

Este foarte curios cum si in ziua de azi avem un anumit obicei pe care l-au mai avut si altii cu mult timp in urma, undeva in gradina Eden.

Acolo s-a invatat intr-un mod gresit lectia impartirii lucrurilor cu altii. Ce sa spun? Lectia potrivita la momentul nepotrivit.

Azi ne place sa impartim tot ce avem cu cei din jur, sa impartasim sentimente, impresii, zambete pentru ca astfel vom fi mai mult timp impreuna.

Adam si Eva au stiut ei ce au stiut, dar neascultatori au gasit de cuviinta sa-L nesocoteasca tocmai pe Dumnezeu care le-a interzis doar un lucru: sa nu manance din pomul cu pricina.

Oare cati pomi mai erau in jur? Oare nu puteau sa invete sa imparta tot ce au, folosind merele din ceilalti copaci?

Imi este greu sa cred ca acel pom era singurul care facea mere bogate in vitamina C si care sa-i imbie pe ignorantii nostri stramosi la cateva muscaturi bio din coaja de mar care continea pectina, atat de benefica sanatatii.

Intr-adevar, faptul ca au impartit acel mar i-a adus impreuna pe cei mai cunoscuti oameni ai lumii, insa au fost impreuna in afara gradinii Eden, pentru ca neascultarea de Dumnezeu se plateste.

De atunci urmasii celor care au infaptuit pacatul originar, se nasc cu un mar care… le sta in gat. Diferenta este ca la „Adami”, marul este mai proeminent ca sa stie toata viata ca ar fi trebuit sa aiba mai multa minte la inceputuri, ca doar ei sunt „capul familiei”, nu? Rusinica, rusinica, rusinicaaaaa!   🙂

Tot de atunci si Alba-ca-Zapada se ineaca, stiti bine cu ce, cu marul… :mrgreen:

Asa ca, e bine sa impartasim, dar e si mai bine sa nu impartim celorlalti din lucrurile care nu sunt ale noastre si din care ne este interzis sa luam, pentru ca s-ar putea ca impartirea noastra sa dea cu virgula 😆 si sa ne trezim ca Adam si Eva: cu marul oprit in gat. 🙂

Eva are mere. Adam a luat un mar. Cate mere are acum Eva? 😉

Reclame

53 de gânduri despre “Marul lui Adam si Eva

 1. Daca strabunica noastra Eva a pacatuit prin pofta ochilor: ” a vazut, a luat, a gustat, a fost bun” si a inchis ochii de placere…, atunci nu ne mai miram de ce, strabunicul Adam (AD’ AMAH – in limba ebraica – cel mai fin praf) care era langa ea, a pacatuit cu ochii deschisi…

  • Deci Adam in limba ebraica se spune AD’ AMAH?
   Nu am stiut si nici ca inseamna praf fin…
   Oricum nu-i gasim scuza, a gustat, a platit pretul: a vazut-o pe Eva asa cum era, s-a vazut pe el si s-au rusinat.
   Vorbim de primele efecte secundare pentru ca mai tarziu…

 2. Sint multe legende care avea ca scop in timpurile vechi primitive sa dezvolte o constiinta colectiva.Sculptura si pictura a fost urmatoare faza de dezvoltare a constiintei populare care nu aveau posibilitatea sa invete sa scrie si sa citeasca. Pe acele timpuri secretul de a transmite informati prin scris iera primordiala si cei din conducerea poporului pedepsea cu moarte pe cei destepti si cultivati.Zeci de milioane, copii, sex feminin, oameni batrini, au fost ucisi cu pretextul de a fi sub influienta demonica atragatoare de oameni cinstiti.Acel mar otravit de o lume meschina a condus la un genocid uman fara precedent.

 3. probabil ca unele lucruri trebuie sa se intample tocmai pentru ca noi sa invatam ceva si din experientele mai putin placute. pe de alta parte tot ce e interzis dobandeste o atractie impotriva careia e greu sa lupti si ii confera „marului” o valoare pe care altfel nu ar avea-o.
  tot ce putem spera e sa ne putem feri de cele otravite sa nu sfarsim cu bucatica in gat si fara un print disponibil sa ne salveze!

  • 😆 Simpatica replica cu printul salvator!

   Stiind ce au patit datorita neascultarii, macar noi trebuie sa invatam din greselile lor, mai ales ca toti ii aratam cu degetul.

   Intr-adevar acolo unde apare ideea de interzis totul devine mai tentant, dar daca ai tarie de caracter poti sa treci nepasator mai departe, stiind ca nu-ti va aduce decat rau explorarea.

 4. „De atunci urmasii celor care au infaptuit pacatul originar, se nasc cu un mar care… le sta in gat. Diferenta este ca la “Adami”, marul este mai proeminent ca sa stie toata viata ca ar fi trebuit sa aiba mai multa minte la inceputuri, ca doar ei sunt “capul familiei”, nu? Rusinica, rusinica, rusinicaaaaa”…

  Am preluat tot pasajul. Greu că mărul ăsta din gât… Uneori.

 5. Experienţa este necesară pentru a învăţa, pentru a evolua. Dacă Adam şi Eva nu ar fi gustat din măr, poate că şi acum ne-am fi regăsit la începuturile de atunci.

 6. Impresionată această temă aleasă de tine! Am abordat-o şi eu într-o carte.

  Adam şi Eva
  de Marian Nicolescu

  la început am fost
  ca un pârâiaş cristalin
  când muntele
  îmi sufla în tâmple
  cu izvoarele-i reci
  mă întindeam
  cât îmi ajungea
  malul dintre degete
  pipăind întunericul
  şi lingând cu limba
  cearceaful albiei
  cursului tău
  până am căpătat
  ochi să văd
  un nou cleştar
  de izvor de pârâu
  ce dormea legănat
  în sforăit fin
  lângă malul meu
  în grădiniţa anilor fragezi
  de pârâiaşe
  fără pudoarea goliciunii
  cineva închizându-ne
  ochii raiului
  pentru fructul interzis …
  eu eram EL
  tu erai EA
  ca două pârâiaşe
  în mijiri de tuleie
  spre nişte maluri
  care vor îngroşa mâine
  dungile pantalonilor cazoni
  cu vipuşti albăstrii …
  şi vom curge învolburate
  cu spume de sărut zglobiu
  furat pe înserat
  de pe tărâmul
  interzisului rai
  şuierat de şarpele
  cu limbă de păcat
  ca apoi să fim
  vărsaţi pe Pământ
  de un Dumnezeu – supărat
  pe o pereche de râuri de viţă
  scurse lin spre o luncă
  înmormântată
  pe un cimitir de fluviu…
  Poemul face parte din cea de-a treia mea carte:”Jocuri dintr-o lacrimă spartă”.

  • Frumoase versuri ale bucuriei dragostei, la izvoarele ei, dar totusi purtand pecetea varsarii pe pamant „de un Dumnezeu – supărat” pentru ascultarea suieratului unui sarpe „cu limbă de păcat”, cand El, Creatorul, a poruncit altceva.

 7. Gabriela Elena, Eva era foarte bine intenționată, chiar tu spui că mărul e plin de vitamine! 😉
  Acum serios, ”fructul” oprit…sigur era măr? Nu știu dacă e specificat! (joke)!
  Weekend cu bucurii! 🙂

 8. :))) stii de ce au facut asta? (am scris si eu intr-o postare…) Pentru ca erau zgarciti! nu au vrut sa arunce marul…. si au preferat sa-l mance!chiar daca avea vierme :)))

 9. cu siguranta, Eva are mai putin cu doua mere. Pe unul l-a luat Adam si i-a ramas in gat. S-a lacomit, asta e! Pe celalalt l-am luat eu si l-am mancat cu pofta.

  Uite, eu intreb un lucru: cu totii ne ne miram de faptul ca adam si eva au decazut din starea in care se aflau atunci cand erau in rai. pe mine asta nu ma intereseaza. nu vreau sa stiu ce i-a manat sa guste di fructul oprit. eu as vrea sa stiu de ce nu reusim noi sa facem drumul invers? spre starea din care ei au decazut.

  o noapte minunata!

  • Tu nu vrei sa stii ce i-a manat, dar trebuie mentionat sarpele, care-l simbolizeaza pe cel rau, Satan. El a fost si este inca cel care se interpune intre om si Dumnezeu, cautand prin orice mijloace sa-i desparta.

 10. „…e bine sa impartasim, dar e si mai bine sa nu impartim celorlalti din lucrurile care nu sunt ale noastre si din care ne este interzis sa luam…”

  Hmmm…, că păcatul protopărinţilor noştrii a fost neascultarea o ştim cu toţii, curios însă că nu am privit niciodată această temă sub aspectul furtului, deşi pare logică observaţia.

 11. Până la urmă, cred totuşi că nu se punea problema atât de simplist, să ia ceva din ce nu le aparţine. Fructul oprit, era defapt „pomul cunoştinţei binelui şi răului”, dar Adam a ales altceva decât cuvântul dătător de viaţă al lui Dumnezeu.
  „Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit! ” (Geneza 2, 16- 17), păcatul este făcut cu bună ştiinţă şi este acuzată drept păcat fapta omului care ştie ce face, căci el a consimţit să facă fapta rea.

 12. Exista o lege nescrisa de a incerca sa experimentezi lucruri interzise… Nu stiu daca ni se trage de la Eva, insa constituie o realitate. Cu care ne confruntam prea des… Si la care esuam lamentabil…

  • Neascultarea este cea care face ravagii.
   Acolo unde ti se spune ca este interzis, pe tine acel lucru te incita tocmai pentru ca are acest statut. Nu asculti avertizarea si restul il cunoastem…
   In loc sa fim feriti de ceva rau pentru ca cineva ne-a avertizat, ca
   NU ESTE VOIE, ESTE INTERZIS, noi preferam prin neascultare sa vedem ce este in spatele acelei usi inchise. Deci alegem sa suferim, din cauza neascultarii.

 13. apropos, samburii de mar contin in cantitati foarte mici CIANURA! 🙂
  plus de asta, sunt sigur ca prima propozitie invatata la scoala de pe aleile Edenului a fost „Mama are MERE” !

 14. EO, bine ai venit pe blogul meu! 🙂

  In legatura cu prima propozitie din Eden, gresesti.
  De ce?
  Dupa ce au gustat din fructul oprit( noi ii spunem mar), Adam si Eva au fost izgoniti din gradina Edenului, prima familie intemeindu-se in afara gradinii.
  Deci acolo era valabila afirmatia ta cu: “Mama are MERE” ! 🙂

 15. Rezolvarea problemei: Notam cu n numarul merelor pe care le are Eva. Dupa ce Adam ia un mar, Eva ramane cu (n-1) mere.
  Important este ca povestea va dainui, atata timp cat Eva are INCA mere.

 16. Oare cati pomi mai erau in jur? Oare nu puteau sa invete sa imparta tot ce au, folosind merele din ceilalti copaci?
  Ba da! Insa „neascultarea” de Dumnezeu a fost un puternic imbold de la satana..

 17. uau, ce de comentarii. prietenia stăpânei blogului, subiectul, superba poză sau ce să fi determinat aşa aflux? Eu chiar azi am văzut o pictură cu Eva rupând din pom un fruct, dar nu-ţi dădeai seama ce fruct era: cred că autorul era de prin Africa (HA!) şi voia să se pună bine şi cu europenii şi cu americanii – că noi zicem că era măr, ceilalţi că era gutuie. Şi-o fi zis bietul om – ia să nu frustrez pe nimeni. E doar un fruct … poate de pe la noi sau din Australia… Dar să nu întărât aceste două continente ce-şi dispută creştinismul.

  • Este prima data cand deschizi usa casei mele, cea virtuala, 🙂 si-ti doresc sa te simti bine ori de cate ori vei avea timp sa vii aici sa te odihnesti, sa cunosti alti prieteni, sa schimbam opinii, etc.

   Referitor la intrebarea ta:”ce să fi determinat aşa aflux? „, imi place sa cred ca este ceea ce mi-a spus un prieten:“Este atat de multa liniste in aceasta casuta a ta!
   Vin cu placere, de fiecare data, ca intr-un loc in care bunsimtul salasluieste firesc.
   Aici este o oaza binecuvantata” 🙂
   De asemenea cred ca si articolele scrise de mine, continutul si calitatea lor… dar nu mai spun nimic, poate ne vom cunoaste mai bine, citindu-ne si-ti vei forma opinia personala.
   Te las pe tine sa descoperi… 🙂

 18. Pai cum sa nu fi acceptat Adam marul ala cand Eva ii falfaia tzatzele si popotinul pe sub ochi. Ce s-a intamplat acum se intampla chiar si-n zilele noastre. Bagi tzatzele la inaintare si deja barbatul e „salivos” si chiar ascultator de-i zici „Ai astea.. daca faci nu stiu ce” 😆

 19. Duda lui Adam

  „ Iar lui Adam i-a zis : „ Pentru ca ai ascultat vorba femeii tale …” „
  Geneza 3.17

  1. Se ia puţin carbon , se modelează in timp un om , apoi i se suflă in nări suflare de viaţă necesară unui spirit viu .
  Compoziţia se pune apoi la „copt” in ETER pentru a se putea ORIENTa .
  Respiraţia-miros irigă creaţia divină , sistemul permiţând patru ramificaţii : văzul , auzul , gustul şi pipăitul .
  Nici la stânga , dar nici la dreapta , exact la mijloc , se plantează pomul vieţii – nasul şi pomul cunoaşterii binelui & răului – gura . Atenţie , rodul gurii – vorba – este contraindicat chiar şi celor bine intenţionaţi , deoarece atrofiază intuiţia , generează epuizare energetică , stres , calomnie , manipulare , conflicte , bla-bla , katerincă , dictatură etc . .
  La un moment dat omul adoarme . Se ia forma buzei superioare , se completează simetric , obţinând astfel nu o clepsidră sau o amforă , cum v-aţi fi aşteptat , ci o … femeie !

  2. Glasul ispiteşte femeia . Ea observă ca rodul gurii atrage atenţia , se mestecă mai uşor ca alte alimente , ar fi chiar de dorit sa dea inţelepciune omului . Astfel îl duce de nas pe barbatul de lângă ea , care bineînţeles că „ pune botu` la provocare ”.
  Nerespectarea unicului sfat al Bunului Dumnezeu i-a stat in gât omului şi a condus , prin dezvoltarea limbajului articulat in detrimentul tăcerii , intuiţiei şi al comunicării telepatice la căderea omului din rai , direct in balamucul graiului .

  3. Logos = idee , informaţie , mesaj , cuvânt etc. .

  4. Renumiţi cercetatori ai comunicarii , prin utilizarea celor mai moderne mijloace ale tehnicii actuale , inclusiv dispozitive de întoarcere in timp , au reuşit sa reconstituie prima propozitie articulată . Scurtă dar concisă , spre surprinderea multora , aceasta a fost : ” Iubiţel , fii draguţ şi du gunoiul ! „.

  5. No comment !

  Liviu Cristea

  pentru mai multe si mai serioase informatii vizitati si :

  http://www.oglindanet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=523:dincolo-de-limbaj&catid=148:eseu&Itemid=2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s