Viata…

* Ce este viata?

*  O pretuim?

*  Simtim ca firu-i subtire nu are rezistenta celui de paianjen?

*  Suntem constienti ca suntem  „In marea trecere”?

*  Traim respectand viata care ne-a fost data?

In aceasta zi, cand am aflat ca poetul Adrian Paunescu nu mai este printre noi, gandindu-ma  la ceea ce simte fiica lui, mi-au venit in gand versurile unei poezii, apartinand unui poet crestin. Vi le impartasesc si voua, cu drag.

Deci daca este vineri, este ziua meditarii la efemeritatea noastra, este ziua intrebarilor cere bat la poarta sufletului , de ce nu si a raspunsurilor.

EU NU SUNT MAI MULT

de Costache Ioanid

Eu nu sunt mai mult decat fulgul de nea.
Un joc de cristale e trecerea mea.
Se scutura clipa din timpul deplin,
Surade si cade si altele vin.

Eu nu sunt mai mult ca un fir de parang.
ce coasa il taie si furcile-l strang.
Tarana ramane si uita de el,
si alt fir se-nalta si moare la fel.

Eu nu sunt mai mult ca o umbra-n abis.
Dar drumul spre stele oricand mi-e deschis.
Eu nu sunt luceafar cu chip marmoreu,
Pe fruntea mea insa e scris Dumnezeu!


„Nu am facut destule impreuna. Asa ca, haide, tata, ridica-ti ochii tristi si ia-o de la capat. Te rog sa crezi in tine si in toti cei care iti vor binele. Te rog sa ai rabdare cu noi si cu suferintele fizice. Te rog sa vrei sa fii din nou puternic. Am nevoie de tine. Nu mai vreau sa fie liniste in casa. Vreau sa iubesc din nou timpul. Vreau sa ma simt in siguranta. E noiembrie. Nu-mi place toamna, cand tie nu ti-e bine.”

( Scrisoare tatei , de Ana-Maria Paunescu )


DE LA UN CARDIAC, CORDIAL

de Adrian Paunescu


„De-aicea, de pe patul de spital

Pe care ma gasesc de vreme lunga,

Consider ca e-un gest profund moral

Cuvantul meu la voi sa mai ajunga.

Ma monitorizeaza paznici minimi

Din maxima profesorului grija,

In jurul obositei mele inimi

Sa nu ma mai ajunga nicio schija.

Aud o ambulanta revenind

Cu cine stie ce bolnav aicea,

Alarma mi se pare un colind

Cu care se trateaza cicatricea.

Purtati-va de grija, fratii mei!”

Paziti-va si inima, si gandul,

De nu doriti sa vina anii grei

Spitalul de Urgenta implorandu-l.

Eu va salut de-a dreptul cordial

De-a dreptul cardiac, precum se stie,

Recunoscand ca patul de spital

Nu-i o alarma, ci o garantie.

Va vad pe toti mai buni si mai umani

Eu insumi sunt mai omenos in toate,

Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani

Si tarii mele minima dreptate!

* Scrisa in 31 octombrie 2010, deci din spital, poezia a fost facuta publica cu acceptul fiului poetului.

Reclame

48 de gânduri despre “Viata…

 1. va rog eu frumos sa nu folositi alaturarea de cuvinte a murit poetul adrian paunescu, pentru ca e doar o pacaleala amara. poetul nu a murit el trăieste, si va trai mai mult ca noi … fata de unii l-am cunoscut si nu l-am acceptat ca om, l-am acceptat insa spiritual.
  Maestre, să-ţi fie tărâna usoara.

  • In orice caz, acum ca a murit, toata lumea va vorbi, numai de el, de bine, de rau, fiecare cum intelege, apoi se va asterne tacerea…
   Familia si iubitorii versurilor lui, NU VOR UITA!

 2. Ce e viaţa? Eternul mister…
  Dacă o preţuim? Uneori da, alteori, ni se pare o povară.
  Da, simţim cât de subţire îi este firul, mai ales când suntem puşi în faţa unor astfel de evenimente şi tot atunci ne promitem să o respectăm, cu adevărat.

  Început şi sfârşit

  Te naşti şi mori.
  Început şi sfârşit.
  Între ele, clipa
  Şi zbaterea şi lupta,
  Speranţa şi suspinul,
  Urcuşul şi declinul.

  Te naşti, ca să mori.
  Îngenunchezi. Şi zbori.
  Te rogi… şi taci…
  Mori, ca să te naşti…

  • Adela, ai prins in gandul tau oferit noua, esenta: intre cele doua momente importante ale vietii, nasterea si moartea, exista CLIPA-VIATA…
   Desi o viata de om pare ca nu este o clipa, totusi, trece asa de repede…
   Multumesc frumos pentru poezie! 🙂

 3. Cântecul face parte din cenaclul Flacara si poezia nu apartine unui poet crestin, dar nu cred ca asta o face mai putin valoroasa.

  Adrian Paunescu a insemnat copilaria si chiar adolescenta mea. Si chiar si dupa aia i-am citit cu interes poeziile si ascultam cântecele fostului cenaclu cu aceeasi placere.

  Odihneasca-se in pace.

 4. Draga prietene, in ceva ai dreptate si anume ca este si cantec.
  Unde nu ai dreptate voi incerca eu sa-ti arat… 🙂
  Poezia este scrisa de poetul Costache Ioanid, a fost publicata in volumul de poezii „Taine”, iar melodia a fost compusa de Nicolae Moldoveanu.

  Am scanat si partitura…

  • @ Gabriela, poezia a scris-o de fapt Omar Khayyam….si a trait in secolul al XI-lea, deci nu avea cum sa se inspire de la Costache Ioanid. Posibilitatea inversa e insa mai probabila, s-au mai vazut cazuri.

   Asta in caz ca eu sunt „draga prietene”. Daca nu, te rog sa ma scuzi.

 5. Megalomania, succesul şi controversele

  Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în zodiac Cancerului, aşadar, într-o localitate din Basarabia, dar şi-a petrecut copilăria în satul Bârca, din judeţul Dolj. Absolvent al Filologiei bucureştene, a debutat cu poezie în 1960, iar editorial în anul 1965, cu volumul „Ultrasentimente”. Poezia tânărului Adrian Păunescu a fost, în acei ani de relativă liberalizare ideologică, una de senzaţie, fapt confirmat de seria de volume care au urmat debutului: „Mieii primi” (1966), „Fântâna somnambulă” (1968), „Istoria unei secunde” (1971), „Repetabila povară” (1974), „Pământul deocamdată” (1976).

  Treptat, talentatul poet s-a îndepărtat de sfera literaturii de calitate, părăsind-o, în cele din urmă, cu totul. Calea aleasă de Păunescu a fost cea a publicării unor tomuri masive, „cărămizi” cu coperte negre, cuprinzând versificaţii pe subiecte sociale şi politice, inclusiv ode dedicate dictatorului Nicolae Ceauşescu, precum şi autoportrete megalomaniace: „Manifest pentru sănătatea pământului” (1980), „Iubiţi-vă pe tunuri” (1981), „Totuşi iubirea” (1983), „Manifest pentru mileniul trei” (1984-6), „Viaţa mea e un roman” (1987), „Sunt un om liber” (1989), iar lista este interminabilă.

  Paradoxal, dar explicabil, cu cât calitatea liricii păunesciene scădea, cu atât popularitatea personajului şi a versurilor sale, între graniţele ţării, creştea, atingând, în cele din urmă, cote uriaşe, incredibile pentru un stat totalitar. Două sunt principalele motive, iar amândouă sunt legate de relaţia de love&hate pe care Păunescu a avut-o cu liderul comunist Ceauşescu.

  Cenaclul Flacăra, un fenomen greu de clasat

  La începutul anilor ’70, „copilului teribil” i se încredinţează conducerea revistei „Flacăra”, pe care relaţia sa privilegiată cu regimul îi permite s-o transforme într-o gazetă adevărată, tribună socială a unor subiecte de neabordat în restul presei, în plus o şcoală de jurnalism pentru mulţi ziarişti postcomunişti.

  Şi mai important – urmare a experienţei unui an petrecut în SUA, unde studiază la faţa locului mecanismele de manipulare ale maselor de tineri din miezul culturii pop -, în anul 1973, Păunescu înfiinţează Cenaclul Flacăra, care devine treptat unul dintre cele mai importante fenomene sociale şi artistice ale erei totalitare. Fenomenul Cenaclului Flacăra este complex, iar rolul său real în epocă va fi greu de elucidat.

  Pe de o parte, cele 1.615 spectacole au servit drept trambulină şi spaţiu de exprimare pentru majoritatea artiştilor tineri importanţi ai epocii, pe de altă parte, dimensiunea halucinatorie a momentelor în care masele depersonalizate de tineri repetau, ca pe o mantră – sugestionaţi de timbrul hipnotic al vocii lui Păunescu -, numele dictatorului aminteşte de atmosfera ocultă a procesiunilor SS şi de „beţia” mistică a legionarilor.

  Păunescu, trecut pe „linie moartă”

  În cele din urmă, intrigat că popularitatea „moderatorului” tinde s-o depăşească pe a sa, Ceauşescu ia decizia să întrerupă mişcarea fascisto-comunistă, care luase o amploare mai mare decât cea preconizată, şi se prevalează, în 1985, de incidentele de la concertul din Ploieşti, survenite în urma unei pene de curent şi, se pare, soldate cu câteva victime. După acest episod, Păunescu este trecut pe „linie moartă”.

  Cert este că mare parte din popularitatea ca poet a lui Păunescu, pentru „masele largi populare”, se datorează preluării versurilor sale şi transpunerii lor, mai mult sau mai puţin reuşit, pe muzică de către aşanumiţii folkişti, majoritatea publicului fiind sensibilă la acest kitsch siropos. O excepţie notabilă: Valeriu Sterian, cu „Iluzia unei insule”.

  Prima soţie a lui Păunescu a fost poeta Constanţa Buzea, importantă reprezentantă a generaţiei ’60. Aceasta, în jurnalul acelei perioade, recent publicat, nu are deloc cuvinte de laudă la adresa comportamentului conjugal al fostului său soţ. Şi totuşi, există iubire.

  Filmul ultimelor două zile ale lui Adrian Păunescu:

  ORA 07.00 Inima poetului s-a oprit de mai multe ori azi noapte, Adrian Păunescu fiind resuscitat din nou.

  Ce s-a întâmplat joi:

  ORA 22.00 Ascultati-l aici pe poetul Adrian Păunescu de pe patul de spital

  ORA 20.52 Surse apropiate familiei au declarat că poetul nu va fi deconectat de la aparate şi că apropiaţii speră într-un miracol.

  Mai citeşte: Păunescu, vizitat de preot

  Mai citeşte: Adrian Păunescu, ţinut în viaţă de aparate

  ORA 17:00 Prof. dr Şerban Brădişteanu a declarat că starea poetului Adrian Păunescu este extrem de gravă şi că medicii nu mai pot controla boala.

  UPDATE: Fănuş Neagu, printre lacrimi: „La ultima noastră discuţie, Păunescu era vesel ca de obicei! Nu pot să vorbesc despre el!”

  EXCLUSIV Scriitorul Fănuş Neagu pentru Păunescu: „Sper să-i dea Dumnezeu tărie să revină!”

  VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

  Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

  „Starea pacientului Adrian Păunescu este extrem de gravă. Au avut loc câteva opriri cardiace, pe care le-am resuscitat, însă se pare că boala depăşeşte resursele noastre terapeutice. Nu ştiu cum vom mai reuşi să îi mai facem faţă. Prognosticul este extrem de grav”, a afirmat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Floreasca, medicul care îl îngrijeşte pe Adrian Păunescu.

  ORA 10.20

  Adrian Păunescu a trecut cu bine noaptea, starea lui fiind staţionară, potrivit şefului Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca. Şerban Brădişteanu. Medicul a declarat, joi dimineaţa, pentru Mediafax, că pacientul este în continuare conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii. Brădişteanu a adăugat că poetul primeşte transfuzii de sânge.

  Mai citește: Ultima emisiune în direct a titanului poeziei românești

  Ce s-a întâmplat miercuri:

  20.39 Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu este în continuare foarte gravă. În această seară, în salonul de la etajul şase al spitalului Floreasca, în care este internat Păunescu, a sosit şi familia acestuia. Rudele, printre care şi fiul său Andrei Păunescu, se află în acest moment la căpătâiul poetului. În acest moment Păunescu este menţinut în viaţă artificial iar deconectarea de la aparatele care îl ajută să respire nu se poate face decât cu acordul şi la solicitarea familiei.

  20.00 Starea poetului Adrian Păunescu se menţine sub prognosticul rezervat. „Nu vă pot spune nici că e mai bine şi nici că e mai rău ca în urmă cu trei ore”, a declarat medicul Şerban Brădişteanu. Doctorul a mai spus că familia poetului este lângă el chiar dacă nu poate intra în secţia de terapie intensivă, acolo unde este internat Păunescu. Cu privire la seara care urmează, medicul a fost din nou, rezervat. „Nu pot să dau procente cu privire la şansele de supravieţuire. Aseară starea lui era foarte bună când a adormit, iar din somn a intrat în fibrilaţii”, a mai declarat Brădişteanu

  Adrian Păunescu de pe patul de spital: „Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac”,

  VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

  17:50 Jurnalistul Robert Turcescu a ajuns la Spitalul Floreasca pentru a fi alaturi de familia poetului. De cealalta parte, doctorul Bradisteanu nu s-a dezlipit de salonul lui Paunescu nici pana acum pentru a-l tine sub observatie. Surse medicale ne-au declarat ca starea senatorului este atat de grava, incat viata lui se masoara de-acum in ore. „Nu-si mai revine, este intr-un soi de letargie care se va termina tragic probabil in decurs de cateva ore”, ne-a spus unul dintre medicii unitatii.

  ora 16.55 Brădişteanu: „Păunescu a suferit o oprire cardiacă, prognosticul rămâne rezervat“. Medicul lui Adrian Păunescu a mai spus că inima poetului funcţionează şi este asistată de aparate.

  ora 14.50 Adrian Păunescu a fost resuscitat până în urmă cu 10 minute, iar inima sa a început să bată. Medicii rămân însă rezervaţi cu privire la şansele sale de supravieţuire. Medicul Brădişteanu a precizat că starea de sănătate a pacientul s-a degradat pe fondul unor suferinţe mai vechi – diabet de 10-12 ani, – pacientul suferind de insuficienţă cardiacă, renală, hepatică şi respiratorie. „Starea lui este foarte gravă, dar mai sunt încă şanse de supravieţuire. Luptăm până când nu vor mai fi“, a declarat medicul Şerban Brădişteanu.

  Citiţi şi:

  Repetabila povară sau de ce ne place să ne scuipăm poeţii

  Starea poetului s-a agravat încă de aseară, când medicii au încercat resuscitarea lui în repetate rânduri. (Foto: Adrian Păunescu la 29 de ani)

  Păunescu este în prezent ţinut în viaţă de aparate, au confirmat pentru „Adevărul de Seară“, medici din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca. Doctorii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei stării de sănătate a poetului.

  Adrian Păunescu de pe patul de spital: „Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac“

  Soţia lui Adrian Păunescu a stat în permanenţă lângă el pe patul de spital. Administratorul casei unde locuieşte poetul a declarat că imediat ce au aflat că starea lui s-a înrăutăţit, fiica şi fiul au mers la spital.

  Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

  Adrian Păunescu a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca la 26 octombrie. La acea dată, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Opriţă, declara că poetul va fi supus mai multor investigaţii, pentru nişte afecţiuni mai vechi. Ulterior internării, Adrian Păunescu se simţea ceva mai bine, potrivit dr. Şerban Brădişteanu.

  http://www.adevarul.ro

  POST SCRIPTUM:

  Viata omului Adrian Paunescu se imparte in doua mari parti:

  – cea de poet, „mustind” de talent, intr-o ascensiune fulminanta, in pofida eclipsarii cultului personalitatii lui Ceausescu (chiar daca pentru o vreme a avut o contributie turnanta pentru promovarea acestui cult…);

  – si cea de om politic , a carui cariera a sfarsit lamentabil !

  Retras in sfera poeziei, a ramas un poet reprezentativ prin fundamentalismul sau patriotic pentru natiunea romana si nu fiind doar un patriot declarativ, de circumstanta.

  Ca om, el este unul obisnuit, prin calitatile sale morale sau mai putin morale, un ins comun noua si in a carui zbucium si framantare zilnica ne regasim fiecare, cu biruintele sau infrangerile noastre, cu calitatile sau greselile noastre.

  Sa-l judece confratii sau sa-l elogieze; ei sunt cei mai competenti sa o faca; si mai ales generatia careia „Cenaclul Flacara” prin poetul Adrian Paunescu, i-a pus o paine aburinda in mana pentru toata viata…

  • Iti multumesc pentru toate cele scrise despre poetul Adrian Paunescu si pentru datele exate referitoare la biografia lui.
   Ai lasat aici material documentar cat pentru 2-3 postari. 🙂

 6. Va continua să scrie poezii pentru alţi maeştrii pe care îi va întâlni în noua lui călătorie. Dumnezeu să-l odihnească…

  • La postul de televiziune B1TV, Florin Piersic a recitat acum poezia
   Repetabila povară : „Cine are părinţi, pe pământ nu în gând/ Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând… „

   • Adica i-am raspuns prietenului blogului meu, Dragos FRD, tinere domn, in legatura cu poezia EU NU SUNT MAI MULT …de de Costache Ioanid.
    Dar este destul de clar, daca citesti comentariile anterioare. 🙂

 7. daca dvs. spuneti tanara domniţă
  sau cum spunea amicul meu vasile a.
  Si insa de-ai vrea sa ai parte..
  .Dar ce zic? Timpul ne disparte.
  Tu esti sosind, eu in plecare,
  A ziorilor vie lucire
  Nu poate, ah! avea-ntilnire
  Cu-apusul palid ce dispare!

 8. E cu atat mai trist momentul cu cat scoate in evidenta conditia artistului din Romania. insingurat si blamat, Paunescu s-a retras in ultimul timp in propria sa durere. Vinovati moral pentru lipsa sa de pofta de viata sunt mai multi. Chiar dintre cei care se pregatesc sa ii aduca florile…

 9. Pingback: Cristian Dima
 10. Nimeni nu are drept de judecata asupra semenului sau.Va veni o zi in care Dumnezeu va da dreptul de judecata Fiului Sau ISUS HRISTOS. Poetul A.P.a avut o viata cu bune si rele, dar a trait cu adevarat simtitor si la cel de langa el, fiind de un altruism fara seaman.Am plans si m-am rugat 10 zile ca Dumnezeu sa-i dea VIATA VESNICA, mantuindu-l de orice pacat.
  Am certitudinea ca va veni o zi in care ma voi intalni cu Poetul in vesnicie, langa ISUS HRISTOS si nu numai cu el ci cu toti cei ce au crezut in Domnul Isus.
  Pana atunci insa,bine ar fi sa nu uitam ,niciodata MARELE talent cu care am fost contemporani.

 11. @ Dragos FRD
  Nu am de ce sa te numesc altfel, decat PRIETENE, si fara ghilimele. 🙂
  Eu ti-am pus la dispozite ceea ce cunosteam argumentandu-ti cu ce dovezi am avut.
  Tu mi-ai pus la dispozitie informatia pe care o aveai dar fara sa-mi faci dovada. M-ai facut extrem de curioasa…

  Indiferent de rezultatul cautarilor noastre, raman versurile care spun…TOTUL. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s